Hlavní obsah

Uher s Maškem na vrchol Mount Everestu nevystoupili

Libor Uher a Petr Mašek vzdali útok na vrchol nejvyšší hory světa Mount Everestu (8848 m). Důvodem bylo špatné počasí, ale i skutečnost, že se Uhrovi rozbil zip u bot. Česká dvojice zahájila sestup z třetího výškového tábora ve výšce 8300 metrů nad mořem a vrací se zpět do základního tábora.

Foto: www.himalaya8000.com

Pohled na vichrem bičovaný vrchol Mt. Everestu (8848 m) - ilustrační fotografie

Článek

"Omlouváme se všem, bojovali jsme do poslední chvíle, ale vlastní chybou jsme se připravili o vrchol," komentoval na svém webu prekérní situaci Uher.

Přitom ve čtvrtek o půlnoci českým horolezcům svitla naděje, neboť oblačnost se roztrhala. "Začali jsme vařit čaj do termosek a připravovat se na útok. Po dvou hodinách jsme byli sbaleni, ale zasekl se mi zip u bot. Hodinu jsem s tím zápasil," uvedl Uher.

Oba se s nenadálou situací vyrovnali i proto, že po několika hodinách se počasí opět zkazilo. "Člověk se už neubrání určité pověrčivosti a začne v tomto případě hledat určitá znamení, že jim prostě není souzeno po všech těch útrapách dosáhnout na vrchol Everestu," poznamenal Uher. Expedice měla problém s vízy, nemocemi, špatným počasím, vykradením depozitu i špatnou spoluprací s Kanaďany.

"Kanaďané si vzali kyslík a pokračovali dál. Těžko říct, kam se jim podaří dostat a hlavně zda budou mít dobré počasí pro sestup. Cesta dolů nebude lehká. Jsou tam přimrzlé fixy a musí se jít těžké úseky jen pomocí cepínů," konstatoval Uher.

"Ozveme se, až budeme v kempu. Až budeme v klidu," prohlásil Uher, který jako druhý Čech vystoupil na obávanou K2.

Reklama

Související témata: