Hlavní obsah

Orlando porazilo Lakers 108:104 a snížilo stav finále NBA

ORLANDO

Basketbalisté Orlanda využili domácího prostředí k první výhře ve finále zámořské NBA, porazili Los Angeles Lakers 108:104 a snížili tak stav série hrané na čtyři vítězství na 1:2.

Foto: Hans Deryk, Reuters

Dwight Howard z Orlanda (vpravo) blokuje střelecký pokus Trevora Arizy z LA Lakers ve finále NBA.

Článek

"Celou sezónu i v play-off jsem říkal, že naší největší zbraní je houževnatost. Hrajeme za každého stavu," citovala agentura Reuters trenéra Orlanda Stana Van Gundyho. "Dneska se nám navíc dařilo střelecky, míče létaly do koše a to je už dlouhá léta vyzkoušený a osvědčený recept," přidal kouč.

Hlavním strůjcem vítězství Magic byla hlavní hvězda týmu Dwight Howard, který nastřílel 21 bodů a navrch přidal celkem 14 doskoků. Dobře mu však sekundovali také Rashard Lewis s 21 a Rafer Alston s 20 body. "Přesně takhle musíme hrát dál. Když útočíme všichni, těžko nás ubrání. Nikam jsme nespěchali a dobře jsme kombinovali," prohlásil Howard.

V hostujícím týmu byl tradičně nejlepším střelcem Kobe Bryant s 31 body. Hvězda Lakers, která útočí na svůj čtvrtý titul, si připsala 17 bodů v úvodní čtvrtině a ve zbytku zápasu už domácí dokázali Bryanta ubránit. "Pěkně si na něj vyšlápli," řekl trenér Lakers Phil Jackson. "Howard mu neustále znepříjemňoval střelbu, vůbec mu nedovolili mu dostat se do tempa," uvedl.

Kalifornský tým sice zvládl lépe úvodní čtvrtinu, po níž vedl čtyřbodovým rozdílem, ale Orlando dokázalo ve druhé dvanáctiminutovce kontrovat a v poločase již vedlo 59:54. Mírný náskok si pak Magic udržovali až do samého závěru. Po snížení Pau Gasola na rozdíl jediného bod se jako zlomový okamžik ukázal koš Lewise na 104:101 a následně pouze jediná proměněná šestka Bryanta.

Půlminutu před koncem proměnil domácí Mickael Pietrus oba trestné hody a ve zbývajícím čase přišlo zoufalství Lakers v podobě čtyř neúspěšných pokusů o trojku. Dvakrát nedal Bryant, jednou pak Ariza a Fisher. Bryant nakonec uspěl alespoň dvoubodovým doskokem, ale na zvrat bylo pozdě. Výsledek poté navýšil dvěma úspěšnými šestkami Lewis.

Čtvrtý zápas se hraje v noci ze čtvrtka na pátek od 3:00 SELČ opět v Orlandu.

Finále play-off NBA
Orlando - Los Angeles Lakers 108:104
Nejvíce bodů: Howard a Lewis oba 21, Alston 20, Pietrus a Turkoglu oba 18 - Bryant 31, Gasol 23, Ariza 13. Trestné hody: 30/23 - 26/16. Fauly: 21:25. Trojky: 5:8. Diváci: 17.461. Stav série: 1:2.

Reklama