Hlavní obsah

Finanční rezerva MOV se začíná vzpamatovávat z ekonomické krize

LAUSANNE

Rezervní finanční fond Mezinárodního olympijského výboru se začíná vzpamatovávat ze následků celosvětové krize. Podle agentury AP oproti začátku roku narostla částka o 4,2 procenta na 429 miliónů dolarů.

Článek

Loni přitom finanční rezerva klesla o 10,2 procenta na 411 miliónů dolarů. Jak uvedl prezident výboru Jacques Rogge, do částky před krizí (457 miliónů) však stále chybí šest procent, přesto však by fond stačil na to, aby na čtyři roky zajistil fungování MOV v případě zrušení některé z olympiád. "Jsem opatrný muž, ale jsme z nejhoršího venku a zabezpečili jsme se na dlouhou dobu," řekl agentuře AP. Přitom když Rogge nastoupil v roce 2001 do funkce, rezerva podle něj stačila pokrýt jen 18 měsíců.

Podle Roggea celosvětová krize nijak neohrozila dlouhodobé smlouvy, které již MOV uzavřel. Jedná se například o kontrakty na vysílací práva ze zimních her ve Vancouveru 2010 a letní olympiády v Londýně o dva roky později, které vynesou celkem 3,8 miliardy dolarů, což je o 1,2 miliardy víc než u předchozích her v Turíně 2006 a Pekingu 2008.

MOV navíc v letech 2010 až 2012 dostane od devíti hlavních sponzorů 900 až 920 milionů dolarů a pro olympiády v Soči 2014 a letní hry o dva roky později už podepsala smlouvy se čtyřmi z deseti sponzorů. Uzavřena je také lukrativní smlouva na vysílací práva pro roky 2014 až 2016 pro Evropu. MOV nyní čeká, až se zlepší ekonomická situace, a pak začne jednat o kontraktu pro USA.

Reklama

Související témata: