Hlavní obsah

Trojnásobný mistr světa Lewis byl uveden do boxerské Síně slávy

CANASTOTA

Trojnásobný mistr světa v těžké váze Lennox Lewis se dnes stal členem boxerské Síně slávy. Třiačtyřicetiletého Brita do elitní společnosti zvolili členové asociace boxerských novinářů a historiků hned při první možné příležitosti již v prosinci, oficiální uvedení proběhlo až tuto neděli.

Článek

Lewis ukončil kariéru v roce 2004. Na kontě má 41 vítězných zápasů, když 32 soupeřů knokautoval. Další dvě utkání prohrál a jedno skončilo remízou. Po Genu Tunneym (1928) a Rockym Marcianovi (1956) se stal teprve třetím boxerem v historii, který oznámil odchod jako úřadující světový šampion těžké váhy. "Byl jsem nejlepší boxer těžké váhy své doby a dokázal jsem zlomit dlouhodobou dominanci Američanů. Je to pro mě velká pocta," uvedl Lewis.

Zároveň potvrdil, že ho k návratu do ringu již nic nepřemluví, přestože ho Ukrajinec Vitalij Kličko několikrát vyzval k odvetě zápasu z roku 2003, kdy v boji o titul vyhrál Lewis technickým K.O. "O tom si může nechat jen zdát. Proč bych měl po šesti letech zase boxovat? Jistě mi budou nabízet velké částky za návrat, ale nikdy ne tolik, aby mi to stálo za tu dřinu," dodal.

Do Síně slávy byl zvolen také mistr světa v bantamové váze Američan Orlando Canizales, Jihoafričan Brian Mitchell a in memoriam William Jones, Billy Smith a Billy Soose.

Reklama