Hlavní obsah

V neděli se uskuteční 89. ročník Českého derby, favoritem je Age of Jape

PRAHA

V neděli 21. června se v pražské Velké Chuchli uskuteční již 89. ročník prestižního rovinného dostihu - České derby. Na startu se objeví šestnáct koní, ale pouze jeden z nich získá prémii 1,2 miliónu korun pro vítěze. Největším favoritem je černý hnědák Age of Jape.

Článek

Nedělní České derby je s cenou tři milióny korun opět nejbohatším rovinovým dostihem střední Evropy. Na startu se představí špičkoví koně nejen z domácí scény, ale také ze zahraničí. Největším favoritem letošního 89. ročníku je podle expertů i bookmakerů Age of Jape, který se může pyšnit sadou šesti výher včetně Velké jarní ceny. Pokud se mu opravdu v neděli podaří zvítězit, bude mít tak velkou  šanci získat klasickou Trojkorunu (výhry ve Velké jarní ceně, v Českém derby a St. Legeru). V sedle Age of Jape se představí francouzský žokej Jean Piere Lopez.

Největším soupeřem Age of Jape by měl být jeho tréninkový kolega Mariydi, který vyhrál dvakrát v Irsku. Oba koně koučuje František Holčák, který tak bude v Českém derby útočit už na pátý triumf. Třetím adeptem na vítězství je podle sázkařů Arcibaldo, v jehož sedle bude Skot Gary Hind. Ten už má na svém kontě v Českém derby pět startů, ani jednou však nevyhrál. A tak doufá, že mu to vyjde tuto neděli.

"Tohle by měla být distance, která by mu měla sednout a mohl by to tak být jeho den. Ale budeme potřebovat i trochu štěstí," řekl na čtvrteční tiskové konferenci Gary Hind. "Arcibaldo má pomalejší začátky, ale určitě nesložíme zbraně. Věřím, že to zvládneme," dodal Hind.

Žokej Janáček útočí na hattrick

O prvenství by chtěl bojovat také žokej Václav Janáček, který by případnou výhrou zkompletoval na derby hattrick. Minulý rok zde zvítězil v sedle Tullamore, letos povede Iryklona. "Tři výhry za čtyři roky, to by bylo opravdu skvělé," prohlásil mluvčí závodiště Jiří Zlámaný.

Na startu se objeví také bělouš Maribor, v jeho sedle se objeví teprve osmnáctiletý Jan Verner. Pokud by zvítězila tato dvojice, přepisovala by se historie. České derby totiž ještě nikdy nevyhrál bělouš a Verner by byl nejmladším vítězem. Dva koně dorazí také ze Slovenska a jeden z Německa.

Dostihové odpoledne začne ve Velké Chuchli ve 14 hodin, České derby by mělo odstartovat v 16:50. Na programu je ještě sedm dalších dostihů, velkým lákadlem by měl být i Zlatý pohár, kde se představí loňský vítěz Českého derby Tullamore. Pořadatelé počítají i s vysokou návštěvností (8000 diváků). Vstupenky budou za 200  a 60 korun. Děti do 15 let a držitelé "opencard" s ročním kupónem mají vstup zdarma.

Reklama