Hlavní obsah

Zastupitelstvo potvrdilo, že se Praha nebude ucházet o olympiádu

PRAHA

Zastupitelstvo hlavního města ve čtvrtek potvrdilo, že se Praha nebude ucházet o pořádání olympijských her v roce 2020. Odsouhlasilo zastavení prací spojených s přípravou kandidatury, jež bylo součástí návrhu opatření, která mají zmírnit dopady finanční krize na fungování metropole. V úterý program boje proti krizi již přijala rada hlavního města. Olympijská kandidatura dosud Prahu stála 70 miliónů korun.

Článek

"V okamžiku, kdy se dostáváme do krize a je třeba šetřit, tak i takto ambiciózní a vzdálený projekt musí jít stranou a musí být upřednostněny prioritní akce jiné," řekl primátor hlavního města Pavel Bém (ODS), který patřil k největším zastáncům pražské kandidatury. Zastupitelům řekl, že společnost Praha olympijská, která kandidaturu připravovala, propustí ke konci června své zaměstnance. Samotná firma ale podle něj zrušena nebude. "Bez zaměstnanců pro nás není žádnou zátěží," řekl Bém. Dodal, že nadále patří mezi příznivce projektu.

Rozhodnutí města přivítala opozice. "Kdybych byl cynik, tak bych panu primátorovi zatleskal, že odpískal projekt, ze kterého mohla bolet hlava další generace politických reprezentantů Prahy," řekl Karel Březina (ČSSD). Místopředseda pražské ČSSD Miroslav Poche uvedl, že krize je pro Béma záminkou, aby mohl kandidaturu odvolat se vztyčeným praporem.

Podle Béma měla olympijská kandidatura smysl. Řekl, že Prahu ve světě zviditelnila a díky ní se zpracovaly studie, které budou využity k rozvoji metropole. Urychlila podle něj také dlouhodobé investiční plány jako výstavbu nových tras metra nebo tunelového komplexu Blanka.

Dodal, že olympijskému projektu chyběla politická podpora vlády. Domnívá se, že v příštích několika letech se nikdo pražskou kandidaturou zabývat nebude, nemyslí si ale, že by byl projekt zcela mrtvý. Česká ekonomika se podle něj musí nejprve zvednout.

Předsedu Českého olympijského výboru (ČOV) Milana Jiráska ani člena Mezinárodního olympijského výboru a exekutivy ČOV Jana Železného rozhodnutí Prahy nepřekvapilo. ČTK řekli, že kvůli finanční krizi se to dalo předpokládat.

Praha se ucházela o možnost pořádat olympijské hry v roce 2016, nedostala se však ani do užšího výběru. Předem ale avizovala, že hlavní úsilí o získání olympijských her do hlavního města směřuje k roku 2020.

Reklama