Hlavní obsah

České derby vyhrál favorit Age of Jape a má šanci na Trojkorunu

PRAHA

Vítězem Českého derby se stal favorizovaný Age of Jape, který získal pro svého trenéra Františka Holčáka už pátý triumf v prestižním dostihu. Černý hnědák dnes v pražské Chuchli pod vedením francouzského žokeje Jeana Pierra Lopeze vyhrál závod na 2400 metrů o tři milióny korun před Arcibaldem a slovenským Ramblin Scoutem.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Černý hnědák Age of Jape v pražské Chuchli pod vedením francouzského žokeje Jeana Pierra Lopeze

Článek

"Se slovenským derby je to už moje šesté derby, ale rutina to není. Potřebujete k tomu dobrého koně, dobrého majitele a pochopitelně i štěstí, protože bez toho to nejde," řekl Holčák, který na pátý triumf v Českém derby čekal osm let. Získal mu ho až teď bezpečným vítězstvím Age of Jape. "Vyhrál před derby šestkrát za sebou a teď mu to patřilo. Lepšího vytrvalce jsem neměl," dodal Holčák.

Age of Jape vybojoval při osmém letošním startu sedmé vítězství, tentokrát honorované částkou 1,2 miliónu korun. V květnu opanoval v Chuchli Velkou jarní cenu a má šanci zaútočit na klasickou Trojkorunu, kterou dokázal získat naposledy před osmi lety hnědák Tribal Instinct. "Jestli to dokáže, to je spekulace, ale chceme se o to pokusit. Je to ovšem ještě daleko. Hlavně, aby byl zdravej a všechno bylo v pořádku," řekl Holčák. Dosavadní dvě prvenství musí Age of Jape potvrdit 30. srpna v St. Legeru.

Holčák sahal po klasické Trojkoruně před deseti lety s Ray of Lightem, kterému sebral cenný úspěch Bohemian Lad, jenž ho porazil v St. Legeru o pouhou setinu sekundy.

Majitel Age of Jape Radim Bača vyslal koně do Českého derby poprvé a hned se dočkal triumfu. "Je to úžasné, i když jsem trošičku doufal, ale je to splněný sen. Kdysi jsem tahal koně v lese a teď jsem jako majitel vyhrál derby, to je nádhera," řekl Bača, zároveň starosta obce Palkovice.

Dvaačtyřicetiletý Lopez, jenž sbíral úspěchy především na rakouských drahách, vyhrál derby poosmé v kariéře. V české verzi tohoto dostihu pro tříleté koně však kraloval poprvé. "Age of Jape je extratřída, tady nemá na této distanci konkurenci. Vyhraje i Slovenské derby," předpověděl spokojený žokej.

89. České derby, druhý rovinový dostih klasické Trojkoruny (2400 m, 3letí koně):
1. Age of Jape (žokej Jean Pierre Lopez, stáj Bača Palkovice, trenér František Holčák), 2. Arcibaldo (ž. Hind), 3. Ramblin Scout (ž. Šmida), 4. Derwisch, 5. Iryklon. Výrok: jistě - 2 1/4 - 5. Čas: 2:31,37.
Rámcové dostihy:
I.: Bribon (ž. Línek) - Rabbit King's Best - Apt King
II.: Heat Set (ž. Radek Koplík) - Rabbit Zaha - Cloven Hoof
III.: Blue Coral (ž. Radek Koplík) - Sharpour - Dantes Peak
IV.: Princess of Gracie (ž. Janáček) - Oniris - Rabbit Zamindar
V.: Camill (ž. Gary Hind) - Determinacja - Teassio
VII.: Sibila (am. Fedorowiczová) - Nero Krvavý Básník - Emirhan
VIII.: Imposant Bin (ž. Vraj) - Chrissio - Well Men.

Reklama