Hlavní obsah

Praha se chystá na dvě významné baseballové akce

PRAHA

Dvě velké akce na domácí půdě jsou výzvou pro českou baseballovu reprezentaci. Od úterý do soboty se na hřišti v Krči pokusí potřetí za sebou vyhrát Pražský baseballový týden, který však bude především testem na jednu ze skupin mistrovství světa. V ní národní tým na stejném stadiónu narazí 9. až 12. září na těžké soupeře Tchaj-wan, Austrálii a Mexiko.

Foto: reprofoto

Baseball (ilustrační foto)

Článek

Třetí vítězství v řadě na pražském turnaji láká, baseballisté však už musí myslet dál. „Jako obhajobu Pražský baseballový týden nebereme. Turnaj odehrajeme prakticky se dvěma týmy, zvědavý budu především na mladé hráče. Představí se tak dvě třetiny sestavy, s níž počítám pro mistrovství světa,“ avizuje trenér Arnošt Nesňal.

„Pro národní tým i pro areál to bude zatěžkávací zkouška na mistrovství světa,“ dodává ředitel turnaje Jan Bagin.

Národní tým během Pražského baseballového týdne narazí na Švédsko, Chorvatsko, Moskvu, Rakousko a českou reprezentaci do 21 let. Po dlouhých letech tak poprvé bude chybět nějaký americký tým. Z účasti Eastern Connecticut totiž sešlo. „Jsme rozčarovaní. Kladli si podmínku, že chtějí být jediným americkým týmem na turnaji, takže jsme dva jiné odmítli. A když v únoru odřekli, už nešlo nic dělat,“ vysvětluje Bagin.

Finanční krize se podepsala i pod omluvenku reprezentace Francie. „Vystřídalo se vedení svazu a mají problém s financováním,“ říká Petr Ditrich, předseda České baseballové asociace.

K postupu mají pomoci i Američané

Mistrovství světa přechází na nový model. V září se v Krči v jedné ze základních skupin představí kromě domácího týmu také Tchaj-wan, Austrálie a Mexiko. Tři týmy si vybojují postup do další fáze. „Všichni naši soupeři patří do světové špičky. Přesto věříme, že na úkor jednoho z nich postoupíme dál,“ doufá Ditrich.

„Nejlépe by to snad mohlo jít přes technický Tchaj-wan. Také s Mexikem jsme už hráli dobrý zápas. Nejtěžší asi bude Austrálie,“ myslí si kouč Nesňal. K dispozici bude mít pár hráčů působících v zahraničí a také dva asistenty z USA - Grega McCarthyho a Patrika Ahearna, který působil v Detroit Tigers a je specialistou na nadhazovače.

„Šance na postup určitě jsou. Českým nadhazovačům, a nejen jim, chybí hlavně zkušenosti z těžkých zápasů,“ myslí si Ahearne, který by měl zapracovat také na psychické odolnosti českých reprezentantů.

Reklama

Související témata: