Hlavní obsah

Jsme absolutní špička, chtějí na ME potvrdit moderní pětibojaři

PRAHA

Ve středu vyrazí čeští moderní pětibojaři do Německa, kde se od 25. do 30. června uskuteční mistrovství Evropy. Poprvé se evropský šampionát uskuteční podle nových pravidel, kdy jsou střelba a běh spojeny do jedné disciplíny. "Cíle máme stále stejné. Mým přáním je, abychom na ME potvrdili, že patříme k absolutní špičce," prohlásil trenér Jakub Kučera.

Článek

"Nebudu říkat, kolik medailí chceme přivézt nebo zda budou z individuálních závodů či štafet. Důležité je, aby mí svěřenci ukázali, co v nich je," přál si Jakub Kučera.  "Hodně bude záležet na tom, jak se kdo vypořádal s novým formátem soutěže," dodal kouč české reprezentace na úterní tiskové konferenci. Spojení střelby a běhu je na programu od začátku letošního roku a závodníci tak museli během chvíle změnit svou přípravu.

"O novém formátu se rozhodlo teprve v listopadu loňského roku," podotkl Jan Hrdina, předseda Českého svazu moderního pětiboje. "Podle nás by bylo dobré, kdyby letos byly dva typy soutěží. Ten původní i nový, aby se pořádně vylepšil," vyprávěl Hrdina. Trenér Kučera zároveň přiznal, že díky kombinované disciplíně je mnohem více adeptů na vítězství. "Kdo závod vyhraje, se nyní mnohem hůře odhaduje. O vítězství teď může rozhodnout jedna jediná položka," vysvětloval Kučera. "Zatím to vypadá, že s novým formátem se lépe vypořádali mladí závodníci."

Capalini se těžko dostává do rytmu

A jak se kombinace střelby a běhu líbí samotným pětibojařům? "Já z toho moc radost nemám. Byl jsem zvyklý, že u střelby byl klid. Nyní je to mnohem hektičtější. Dříve jsem vždy domiřoval a nyní musím zbraň hned znovu nabít a zase vystřelit. Mám problém se dostat do toho správného rytmu," přiznal bronzový medailista z olympiády v Aténách Libor Capalini.

Slova trenéra Kučery, že se s novým systémem lépe vypořádali mladí pětibojaři, potvrdila i juniorská reprezentantka Natálie Dianová. "Pro mě je to změna určitě k lepšímu. Daří se mi mnohem víc než dřív," pochvalovala si talentovaná pětibojařka. "Je to tím, že my starší máme zažité zvyky. Hůře se nám je přeučuje," dodal Capalini.

Na mistrovství Evropy do Lipska odcestuje deset českých reprezentantů. Mezi ženami se představí Lucie Grolichová, Sylvie Černá a juniorky Natálie Dianová a Barbora Kodedová. Mezi muži budou o dobré výsledky bojovat vicemistr světa 2008 David Svoboda, Libor Capalini, Michal Michalík, Michal Sedlecký, Martin Dvořák a Ondřej Polívka, vítěz dubnového závodu Světového poháru v Káhiře.

Reklama