Hlavní obsah

Moderní pětibojař Svoboda trénuje parkur, po sezóně půjde na operaci očí

PRAHA

Na nadcházející mistrovství Evropy v moderním pětiboji odcestuje i David Svoboda. Čtyřiadvacetiletý vicemistr světa z roku 2008 donedávna ležel v posteli a léčil se. "Už více než dva týdny jsem v pořádku. Kolik jsem toho stihl natrénovat, se uvidí až při závodě. Nehlásím útok na medaili, ale necítím se vůbec špatně," prohlásil Svoboda.

Článek

V letošním roce se David Svoboda zúčastnil tří závodů Světového poháru. V dubnu v Káhiře skončil devětadvacátý. Stejně jako na olympiádě v Pekingu přišel o skvělé umístění v parkuru, když jeho kůň nepřešel přes překážky. V květnovém závodě v Budapešti obsadil sedmadvacáté místo a v Římě šestnáctou pozici. Poté ale onemocněl.

"Nyní jsem už v pořádku, i fyzicky se cítím dobře. Uvidíme při závodě, jak se mi bude dařit. Hlavně, abych postoupil do šestatřicetičlenného finále," přál si juniorský mistr světa z roku 2006. A jak mu vyhovuje nový formát soutěže, v němž byla spojena střelba s během? "Jsem závodní typ. Byl jsem zvyklý běžet hned od počátku naplno, a to teď nejde. Musím šetřit sílu i na střelbu. Takže rozbalit to můžu až v závěru," vysvětloval. "Zezačátku to nebylo ono. Musel jsem si k tomu najít svou vlastní cestu. Myslím ale, že už se to začíná ubírat tím správným směrem."

Po sezóně půjde na operaci

Vicemistr světa z roku 2008 do začátku letošní sezóny závodil s brýlemi, neboť má oční vadu a nosí čtyři a půl dioptrie. Kvůli spojení běhu a střelby ale musel začít nosit čočky a s nimi není úplně spokojen. "Nejdříve jsem zkoušel závodit se speciálními brýlemi. Protože mám plusové dioptrie, museli jsme je nechat nejdříve vyrobit a teprve pak jsem je mohl vyzkoušet. Ale žádné mi nevyhovovaly. Jiné řešení nebylo, a tak musím závodit s čočkami," vyprávěl čtyřiadvacetiletý sportovec.

S těmi ale mám problém. Když při střelbě zaměřuji, tak nemrkám, a pak když začnu, posunou se mi a já nic nevidím. Navíc se mi do nich občas dostane i prach," postěžoval si. "Nezbývá mi tedy nic jiného než laserová operace, která vadu odstraní."

Pilně trénuje parkur

Český svaz moderního pětiboje koupil pětibojařům i čtyři koně, aby mohli více trénovat parkur. A David Svoboda je za to opravdu moc rád. Spolu s ostatními pětibojaři si udělal jezdeckou licenci a objíždí parkurové závody. "Loni jsem absolvoval jen osm parkurů, což je strašně málo. Díky licenci jich mám letos už najeto dvakrát tolik. I když nevyhrávám, každý závod je pro mě dobrým tréninkem. Mám z toho dobrý pocit," vyprávěl čtyřiadvacetiletý pětibojař.

A jak s novými koňmi vychází? "Jsou všichni moc dobří a mám je rád. Ještě bych potřeboval, abych na ně měl štěstí také při závodech. Mít dobrého koně je pro mě klíčovým momentem. Parkur sice nikdy nebyl mou silnou stránkou, ale zlepšil jsem se. Poslední dobou mám ale docela smůlu při losu koní. Tak doufám, že se to zlepší. Věřím, že s dobrým koněm předvedu i dobrý výsledek," uzavřel David Svoboda.

Reklama