Hlavní obsah

Vysokoškoláci na letní univerziádě spoléhají na týmy a Komrskovou

Skoro sto členů bude mít česká výprava na nadcházející 25. letní světové univerziádě, která se koná od 1. do 12. července v Bělehradu. Vedení České asociace univerzitního sportu (ČAUS) doufá, že se podaří vylepšit bilanci z předchozího letního klání vysokoškoláků předloni v Pekingu, kde Češi získali pět cenných kovů.

Článek

"Myslím, že je v našich silách získat šest až sedm medailí," řekl na středeční tiskové konferenci v Praze sekretář ČAUS Václav Šamberger. "Každé umístění do osmého místa bude úspěchem a v medailových umístěních spatřuji určitý bonus," dodala vedoucí výpravy Ivana Ertlová.

Z 15 sportů budou české barvy chybět pouze ve vodním pólu a ve skocích do vody. Šance na přední umístění si dělají hlavně basketbalistky, volejbalisté a v reprezentačním složení odletí do Srbska vládním speciálem, tak jako celá výprava, plavci. Třetí medaili z univerziády za sebou se pokusí získat tenistka Eva Hrdinová, nadějí jsou sportovní gymnastky Jana Komrsková a Jana Šikulová.

Fotbalový tým je složen převážně z hráčů třetí ligy, tři jsou z druholigových týmů. Snaha o zařazení tří prvoligových hráčů selhala, i když nadějně vypadala účast Jiřího Šislera. Nakonec s ním ale trenér Mario Buzek počítat nemůže. "Očekávali jsme lepší tým, protože je po sezoně, ale i tak je výběr velice solidní," uvedl Šamberger.

"Cílem je postoupit ze skupiny a zkusit hrát o medaile," řekl vedoucí týmu Pavel Frýbort. Na prvenství jako v roce 1993, kdy v mužstvu byli mimo jiné Martin Hašek, Luboš Kozel nebo Josef Jinoch, ale letos vysokoškolští fotbalisté nemyslí. Jejich soupeři ve skupině budou týmy Maroka, Kanady a Ukrajiny.

Tradičně silná atletická sestava se musí obejít bez dálkaře Novotného i půlkařky Mastné, a tak k medailovým nadějím patří třeba sprinter Vojtík a kladivářka Ledvinová, která obhajuje bronz.

Na výpravy čeká v Bělehradu ubytování na novém sídlišti, ale otazníkem bude stav sportovišť. Kvůli finanční krizi pořadatelé zrušili šest sportů, které si na základě pravidel může vždy hostitelská země vybrat. "A únorová inspekce ukázala, že sportoviště jsou v tragickém stavu, ale uvidíme," konstatoval Šamberger.

Reklama