Hlavní obsah

Pětibojařka Dianová skončila na mistrovství Evropy devátá

LIPSKO

Životního výsledku dosáhla moderní pětibojařka Natálie Dianová. Letošní juniorská mistryně Evropy ve smíšených párech v sobotu skončila devátá v soutěži žen na mistrovství Evropy v Lipsku. Zkušená reprezentantka Lucie Grolichová obsadila 14. místo, o devět pozic horší byla třetí Češka Barbora Kodedová.

Článek

Titul evropské šampionky získala Francouzka Amélie Cazeová, která před sebe od první disciplíny nikoho nepustila. Druhá skončila Britka Heather Fellová a třetí byla Ruska Jevdokia Gretčičniková.

"Jsem hodně spokojená. Kromě šermu mi vyšlo všechno," uvedla závodnice pražské Dukly Dianová pro iDnes.cz. "Výsledek je jednoznačně nadstandard, ale je to umístění, na který má, když se jí to sejde, takže jsem absolutně spokojen," řekl ČTK trenér Jakub Kučera.

Dianová potvrdila, že patří mezi velké talenty českého pětiboje. Juniorský titul ve smíšených párech získala letos v dubnu s Ondřejem Polívkou, v individuálním závodu skončila osmá. A na Světovém poháru v Římě naznačila desátým místem, že se s ní musí počítat i mezi ženami.

Největší rezervy má v šermu 

V Lipsku jen hůře šermovala, vyhrála pouze 13 z 35 duelů. "Potřebovala bych to srovnat aspoň na polovinu," uvažovala. "Šerm je o zkušenostech a o koncepci boje, kterou ještě nemá vzhledem k věku úplně stabilizovanou. Rezervy má největší v šermu, ale nedá se říci, že když ho zlepší, že bude vyhrávat," doplnil Kučera.

V plavání Dianová dosáhla pátého času, když si zlepšila osobní rekord. "A také mi vyšli koně," radovala se pětibojařka, která začínala v SC Bystřice. Dvacetiletá dívka vstupovala do závěrečné kombinované disciplíny, střelby a běhu, ze čtrnáctého místa se ztrátou 78 sekund na vedoucí Cazeovou. Ve střelbě ale téměř nechybovala a na elitní desítku útočila už po dvou ze tří okruhů. "Neměla jsem problémy, před poslední střelbou jsem ale trošku znervózněla," přiznala.

Finiš naopak připravil o umístění v desítce Grolichovou, která se z osmého místa kvůli špatné střelbě propadla na čtrnácté. "Dobíjela jsem hodně nad plán. Byla to moje nejhorší střelba v sezóně," řekla.

Kodedová v závěru při svém prvním velkém závodu mezi ženami předběhla šest závodnic, ale mohla pomýšlet i na lepší než 23. místo. O více bodů ji připravil pád v parkuru na čtvrté překážce. "Školácká chyba. Kůň chtěl skákat, a já ještě nebyla připravená," uvedla.

Mistrovství Evropy v moderním pětiboji - ženy, finále:
1. Cazeová (Fr.) 5652 bodů, 2. Fellová (Brit.) 5616, 3. Gretčičniková (Rus.) 5588, ...9. Dianová 5392, 14. Grolichová 5284, 23. Kodedová (všechny ČR) 5000.
Družstva:
1. Británie (Fellová, Spenceová, Livingstonová) 16.318, 2. Rusko 16.120, 3. Maďarsko 15.832, 4. Česko (Dianová, Grolichová, Kodedová) 15.676.

Reklama