Hlavní obsah

Moderní pětibojař Polívka má zlato z mistrovství Evropy

LIPSKO

Moderní pětibojař Ondřej Polívka se v neděli v Lipsku stal mistrem Evropy. Finálovým triumfem tak jednadvacetiletý český reprezentant navázal na zlato Libora Capaliniho z roku 2002. David Svoboda obsadil osmé a Capalini 23. místo, družstvo získalo za vítěznou Litvou stříbro.

Foto: Sport.cz

Moderní pětibojař Ondřej Polívka

Článek

Polívka dokázal vybojovat cenný kov hned při svém premiérovém startu v individuálním závodu na mistrovství Evropy a první český po pěti letech. Naposledy byl stříbrný Michal Michalík v roce 2004.

"Jsem mistr Evropy, pocity jsou výborný," hlásil s úsměvem Polívka v cíli. "V závěru běhu jim v písku došly síly, tak jsem v poslední zatáčce věděl, že to už vyjde. Je to super, i když jsem to nečekal, protože jsem si myslel, že můžu být do patnácti," řekl.

"Na titulu mistra Evropy nebudeme hledat mouchy. Šel to, co umí a v jeho současné formě patří hodně vysoko," řekl kouč Jakub Kučera. "On na to má potenciál a byl půl roku zdravotně v pořádku. Je dobře, že se to stalo a má před sebou velkou budoucnost," uvedl trenér.

Odpich v šermu

Ke skvělému výkonu se Polívka "odpíchl" v šermu. "Není to moje doména, ale vyšlo to skvěle a pomohlo to," řekl Polívka. Turnajem šel ve dvojici se Svobodou a oba mladíci se navzájem povzbuzovali, smáli se a především vítězili. Polívka ve své nejslabší disciplíně nasbíral 23 výher a jen 12 porážek, což mu vyneslo třetí místo. "Letos šerm posunul hodně vysoko, tam udělal velký progres," řekl Kučera.

V bazénu si pak časem 2:05,06 vytvořil osobní rekord a v průběžném pořadí se posunul na druhé místo za Litevce Justinase Kinderise.

V parkuru v hlubokém písku potvrdil, že má cit pro koně, a s jednou chybou se udržel na stříbrné pozici, i když v chumlu šesti pětibojařů. "Máme čtyři nové koně v tréninku, což se určitě projevilo, ale nebylo to úplně dobře zajetý," řekl Polívka.

"Zaběhne-li standard, tak to bude dobrý. Zatím se v kombi vždycky zlepšoval," předpověděla závodnice Lucie Grolichová, která závod natáčela, před závěrečnou disciplínou v novém formátu pětiboje.

Do finále spojujícího střelbu s během odstartoval juniorský mistr světa a vítěz letošního závodu SP v Káhiře s šestivteřinovou ztrátou na Kinderise, ale s Maďarem Adamem Marosim v zádech. Rozhodující krok ke zlatu učinil Polívka bezchybnou druhou střelbou, po níž soupeřům odskočil o patnáct vteřin. Ani tři chyby po sobě na začátku poslední střelby mu pak už prvenství nesebraly. "Trochu mi zatrnulo, ale jednou to přijít musí a pak už to šlo všechno dobře," řekl.

Stříbrnou medaili získal stejně jako před rokem Rus Ilja Frolov, třetí skončil Marosi.

Svoboda shodil před ME osm kilo

Skoro jako zlato bral osmé místo Svoboda. Před Evropou byl hodně nemocný a ztratil tři kila svalové hmoty. "Tenhle výsledek řadím mezi svoje nejhodnotnější, protože jsem odjížděl nalomený a byl jsem bez síly. Nebylo mi dobře a medaile (z družstev) je odměna," řekl loňský vicemistr světa z Budapešti. A nebyl by to Svoboda, aby neměl problém na koni. Při seznamování s koněm po jednom skoku skončil v kotrmelcích. "Naštěstí se kůň nezranil a oba jsme to psychicky zvládli, takže jsem to pak odjel docela dobře," doplnil.

Už v šermu skončily všechny naděje na solidní výsledek Libora Capaliniho. Stříbrný medailista z olympiády v Aténách a evropský šampion z Ústí nad Labem 2002 skončil s 25 porážkami předposlední. V dalších disciplínách už jen upravil svůj výkon na 23. místo.

"Nemohl jsem v šermu přijít na to, abych cítil vzdálenost a nedělal chyby. Pak to bylo o morálce, nezabalit to a medaile z družstev je určitou satisfakcí," konstatoval šestatřicetiletý Capalini.

ME v moderním pětiboji v Lipsku - muži, finále:
1. Polívka (ČR) 6060 b., 2. Frolov (Rus.) 6036, 3. Marosi (Maď.) 6032, ...8. Svoboda 5916, 13. Michalík 5824, 23. Capalini (všichni ČR) 5692.
Družstva:
1. Litva (Krungolcas, Zadněprovskis, Kinderis) 17 700, 2. Česko (Polívka, Svoboda, Capalini) 17 668, 3. Bělorusko 17 476.

Reklama