Hlavní obsah

Doufám, že to se mnou teď všichni vydrží, vtipkoval Polívka

LIPSKO

Nejdříve se s vlajkou nad hlavou proběhl před diváky jako atleti při vítězném kolečku. Pak si potřetí v kariéře na nejvyšším stupni vítězů vychutnal českou hymnu. Nedělní titul mistra Evropy v soutěži mužů v Lipsku je ale pro moderního pětibojaře Ondřeje Polívku tím nejcennějším vavřínem.

Foto: Sport.cz

Moderní pětibojař Ondřej Polívka

Článek

"Hymna byla sladká jako vždy," usmíval se jednadvacetiletý Polívka, který prošel šampionátem téměř jako nůž máslem. "A kam úspěch zařadím? Je nejcennější - jsem mistr Evropy!" zářil.

Polívka naplňuje předpoklady dalšího esa z české pětibojařské líhně. Poprvé slyšel slova "Kde domov můj..." předloni po titulu juniorského mistra světa. Podruhé letos, když s přítelkyní Natalií Dianovou vyhráli v Budapešti smíšený závod dvojic na ME juniorů. A k tomu je třeba připočíst dvě jeho výhry ve Světovém poháru.

"Není otázkou, jestli to přišlo brzo nebo ne. Je dobře, že se to stalo a má před sebou budoucnost," řekl trenér Jakub Kučera.

Obskakovaná celebrita

Polívka se nestane obskakovanou celebritou, jako o pětibojaře o něj tak velký zájem nebude. Přesto, nezatočí se mu hlava? "Já doufám, že ne," rozesmál se pražský rodák. "Kdo Ondru zná, tak ví, že to s ním nic neudělá. Dvacátý nebo první, zůstane stejný," řekl Kučera.

Přímo v dějišti šampionátu fandil Polívkovi jeho otec, zatímco matka raději zůstala doma. Navíc do Lipska přijel i autobus českých fanoušků, který vypravila pražská Dukla. "Všem bych chtěl poděkovat," vzkázal Polívka a vesele dodal: "Snad to se mnou teď vydrží."

Při postupném odchodu Libora Capaliniho se Polívka nyní přetahuje o pozici nejlepšího tuzemského pětibojaře s Davidem Svobodou a Michalem Michalíkem. Teď je jedničkou on. "Není to jednoznačné, ono se to mezi námi míchá. Každou chvilku to může být jiné," podotkl.

Ukázalo se, že je mužem bez nervů. Při finálové střelbě a běhu si po druhé zastávce na střelnici vytvořil náskok, ale na začátku třetí třikrát na úvod minul. Přesto pak suverénně trefil pět ran.

Elitní střelec

"Na střelbu už to nervy zvlášť při běhu moc nejsou. Když se vyplaví trochu adrenalinu, tak to člověk moc nevnímá," řekl Polívka, který od svých začátků v pětiboji patří k elitním střelcům. A před během mu možná pomohla i jezdecká trenérka Ilona Kopecká, která mu připnula číslo místo kouče. "Udělala to v Káhiře a on tam vyhrál, takže mi to číslo teď vzala z ruky a vyšlo to," ušklíbl se trenér Kučera.

Polívka za svým úspěchem viděl i lepší tréninkové podmínky. Díky resortu, ministerstvu obrany, mají dobré čtyři koně. Reprezentanti si navíc udělali jezdecké licence a objíždějí i parkurové závody. Dalším vylepšením je originální terč na trénink běhu a střelby. "To všechno se pozitivně podepsalo na všech z nás," konstatoval Polívka.

Reklama