Hlavní obsah

Český olympijský výbor počítá do Vancouveru s více než devadesáti sportovci

PRAHA

Dvacáté první Zimní olympijské hry, které se uskuteční v kanadském Vancouveru, začnou již za 227 dní. Místopředseda Českého olympijského výboru (ČOV) pro sport a šéf olympijské mise František Dvořák se nedávno vrátil z posledního semináře šéfů misí. "Dostáváme se do finiše," prohlásil na úterním setkání s novináři.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek (uprostřed) a vlevo místopředseda ČOV František Dvořák

Článek

"Do Vancouveru se chystám ještě v říjnu, kdy doladíme poslední organizační záležitosti," dodal šéf olympijské mise Dvořák. Již nyní si ale prohlédl ubytování v olympijských vesnicích ve Vancouveru a Whistleru a spokojen byl napůl. "Ve Vancouveru je ubytování na opačné straně, než jsme požadovali. Vše budeme mít hodně daleko," řekl Dvořák.

"Ale nedá se nic dělat. Naopak v olympijské vesnici ve Whistleru máme perfektní místo, všechno nablízku," pochvaloval si. Pro akrobatické lyžaře, kteří budou závodit v Cypress Mountains, Český olympijský výbor přichystá "azylové" domy.

V tuto chvíli by podle splněných kvót jelo na olympijské hry osmdesát českých sportovců. "Počítáme s tím, že během začátku zimy se ještě několika dalším sportovcům podaří limity splnit. Takže nakonec by do Vancouveru mohlo odcestovat přes devadesát sportovců," kalkuloval Dvořák. Posledním dnem pro plnění kvalifikačních kritérií bude 17. leden 2010. O čtyři dny později Český olympijský výbor schválí a oznámí konečnou nominaci. Tentokrát česká výprava do Vancouveru  odletí leteckými speciály.

Olympijské hry mládeže se uskuteční v Singapuru

V srpnu 2010 se poprvé v historii uskuteční Olympijské hry mládeže. "S tímto nápadem přišel v červenci 2007 šéf Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge," vysvětloval Dvořák. "My jsme tuto skutečnost přijali trochu s rozpaky, ale určitě se zúčastníme. Necháme se překvapit, jak tyto hry proběhnou," dodal Dvořák.

Hostitelským městem Olympijských her mládeže bude Singapur. Zúčastnit by se mělo téměř 3 600 sportovců ve věku od 14 do 18 let, kteří splní kvalifikační kritéria. O medaile budou bojovat v šestadvaceti sportech. Kromě sportu se mladí závodníci budou muset účastnit i vzdělávacího a kulturního programu. "V rámci těchto programů se dozví něco o olympijských hodnotách, prevenci proti dopingu, zdravém životním stylu a dalších věcech," uzavřel Dvořák.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články