Hlavní obsah

Čeští horolezci chtějí po 20 letech první himálajský prvovýstup

PRAHA

Novou cestu na himálajskou osmitisícovku Gašerbrum I bude hledat česká expedice vedená Markem Holečkem a Zdeňkem Hrubým. Oba horolezci se pokusí vylézt poměrně obtížnou osmitisícovku jihozápadní stěnou a alpským stylem, aby prý přerušila dvacetileté české čekání na prvovýstup.

Foto: Sport.cz

Horolezec Marek Holeček

Článek

"Od roku 1989 neexistuje jediný český byť jen pokus o prvovýstup na takový kopec. Od generace Rakoncaje a dalších je tu dost velká mezera," vysvětlil v úterý novinářům své pohnutky Holeček. Jeho tým v rámci expedice Klattermusen New Decision pod 8064 metrů vysokou horu vyrazí 9. července a vrátit se má začátkem září.

Češi se nad hranicí 6000 metrů rozdělí a zatímco jedna šestičlenná expedice poleze klasickou trasou, Hrubý s Holečkem se vydají na vlastní pěst. "Je tam nádherná dlouhá stěna, kterou skoro nikdo neprolezl. Dotkli se jí jen před lety Poláci, my si budeme hledat svou cestu," uvedl horolezec. "Zdeněk je kovaný matador a osmitisícovek už pár lezl, navíc je o generaci starší než já a umí pozitivně trpět," řekl čtyřiatřicetiletý Holeček.

Češi jedou pohromadě i proto, aby v době ekonomické recese a sponzorské nouze alespoň trochu rozložili náklady. "Kdybych to dělal sám, vyjde to na nějakých 20 tisíc dolarů," řekl Holeček a poplácal stoh papírů, které bylo nutné kvůli výpravě zařídit. "Musím vypadat jako chodící billboard, protože jinak mi nikdo nedá ani korunu," dodal se smíchem.

Na příští rok už si přichystali horolezci další akci. Na plachetnici postavené podle vzoru mořeplavce Fernaa de Magalhaese vyrazí do Patagonie k tamějším dvoutisícovkám a nevylučují, že kvůli ledu se měsíční expedice protáhne na mnohem déle.

Reklama

Související témata: