Hlavní obsah

Bývalá triatlonistka Zemanová rovná pětibojaře balančními cviky

LIPSKO

Ještě před rokem se Lenka Zemanová prokousávala vodou, kolem a během k cíli triatlonových tratí. Před lety pátá a šestá nejlepší Evropanka ovšem skončila kariéru smolně loni na olympiádě v Pekingu se zlomenou rukou a dnes je s úspěšnou výpravou moderních pětibojařů na evropském šampionátu v Lipsku.

Článek

Poprvé se k nim dostala právě na olympiádě v Pekingu. "Po tom pádu už jsem tam neměla moc co dělat," řekla ČTK a iDnes Zemanová, která byla v triatlonu známější pod dívčím jménem Radová.

Už z Fakulty tělesné výchovy a sportu (FTVS) se znala s trenérem pětibojařů Jakubem Kučerou i bývalou reprezentantkou Alexandrou Kalinovskou a docela si padli do oka. "V Číně jsme si začali povídat a na podzim mě Jakub oslovil, zda bych se nepodílela na jejich aktivitách," uvedla Zemanová.

Pětibojařům od té doby "operativně" pomáhá s plaveckou technikou, se stabilizací a cvičením za pomoci balančních pomůcek. "Sama jsem to na sobě aplikovala a zajímala se o to. Většinou reaguji, když má někdo nějaký zdravotní problém, tak se to snažíme kompenzovat."

Za zimu už má pětibojaře přečtené a rozdělené do tří skupin. V první jsou učenliví, co dokážou rychle reagovat na nové podněty. Druhou tvoří ti, kteří si na to musí přijít sami. "Je lepší je chvilku nechat popřemýšlet," dodala Zemanová. A třetí kategorii plní ti, s nimiž je nutno více pracovat. "To je pro mě větší výzvou, protože ne každý dokáže na své tělo dobře reagovat," řekla.

Zemanová téměř bez volného času

Konkrétně nechtěla prozradit, kam patří stříbrný olympijský medailista Libor Capalini a kam čerstvý mistr Evropy Ondřej Polívka. "To bych jako správný trenér říct nemohla," usmála se Zemanová lehce.

S pětibojaři je domluvená na rok a pak se uvidí, jestli budou ve spolupráci pokračovat. Devětadvacetiletá plzeňská rodačka totiž nemá příliš volného času. Na FTVS si dodělává doktorát, studuje MBA v Plzni a je zaměstnaná v laboratoři sportovní motoriky, kde dělá zátěžovou diagnostiku. "Začalo toho být víc než dost, i proto se ten triatlon už do toho nevešel," podotkla.

Více než nakoukla pod pokličku sportu Pierra de Coubertina a pětibojaře obdivuje. Sama by si na spojení šermu, plavání, parkuru a střelby s během netroufla. "Technické věci jsou pro mě vzdálené. Klobouk před nimi dolů, protože dát dohromady ty vytrvalostní věci se sílou a dynamikou, to je opravdu moc těžké," řekla Zemanová.

Naopak si umí představit, že by pětibojaři relativně slušně zvládli triatlon. Pokud by pro ně nebyla problémem cyklistika. "Chtělo by to úplně jiný trénink, než mají oni. Asi bych je nepřemluvila, ale myslím, že ten základ by měli velmi dobrý," uvažovala Zemanová.

Reklama