Hlavní obsah

Až vládce Pacquiao opustí ring, může následovat Rockyho

PRAHA

Když boxuje, život na Filipínách se zastaví. Oči lidí v Manile se přilepí k televizním obrazovkám, kolem hlav si desetitisíce fanoušků uvážou čelenky s bojovnými hesly, aby svého šampióna hnali kupředu. A Manny Pacquiao jim dělá radost. Není v současné době na světě lepšího boxera.

Článek

Se 169 centimetry a necelými 63 kily sice vládne lehké střední váze, ale pravidelně poráží i vyšší a těžší soupeře. „Už Aliho kouč Angelo Dundee přece říkal, že brutální síla nemůže mít v ringu šanci proti rychlosti a dobrým reflexům,“ připomíná bývalý reprezentant a kouč Rostislav Osička. Pacquiao tuhle poučku naplňuje do posledního detailu. „Ty jeho pěstičky mu teda pěkně sviští,“ usmívá se český boxer supertěžké váhy Ondřej Pála.

Ale všechno není jen o mistrovské technice. Z 54 zápasů v profiringu knokautoval „Pacman“ své soupeře v 70 procentech případů. A nebyli to žádní nazdárci. Sestřelil i fenomenálního Oscara De La Hoyu, naposledy uzemnil Brita Rickyho Hattona a při návratu domů ho vítala filipínská prezidentka. „Teď na něj nemá fakt nikdo,“ souhlasí i česká profijednička Lukáš Konečný.

Málokterý boxer se může pochlubit, že za jeho aktivní kariéry o něm vznikl film. O Pacquiaovi byl natočen už před třemi lety, ale jeho kvalitu lze označit přinejlepším za béčkovou. To však nevysokého ranaře moc trápit nemusí. Velkolepé plány s ním má totiž představitel filmového Rockyho Sylvester Stallone. Ale pozor, nepůjde o boxerský film.

V listopadu se Pacquiao střetne s Cottem

„Je to spíš něco ve stylu akčních komedií s Jackie Chanem,“ prozradil Filipíncův manažer. „Všechno je ale ve stadiu plánování,“ vysvětloval.

Zatím má však 30letý Pacquiao před sebou ještě nějakou práci v ringu. Na listopad je naplánován do Las Vegas zápas s odol ným Portoričanem Cottem. Velký zálusk na střet s Pacmanem má také Američan Floyd Mayweather Jr., který se kvůli Filipíncově nadvládě dokonce vrátil z boxerského vejminku. „Duel Pacmana s Mayweatherem by byl neskutečný trhák. Promotéři by vysázeli ohromné částky,“ tvrdí Konečný.

Pacquiao si ale utkání s Mayweatherem jistě dobře rozmyslí. Vždyť už teď patří k nejlépe vydělávajícím sportovcům planety. Časopis Forbes ho zařadil na šesté místo za uplynulý rok, když před ním byli jen golfista Tiger Woods, basketbalové superhvězdy Kobe Bryant a Michael Jordan, pilot F 1 Kimi Räikkönen a fotbalová ikona David Beckham. A víc než to, kolik vydělá, možná Pacquiaa zajímá, jaký si udrží vliv, až boxerské rukavice odloží do skříně. „Potom vtrhnu do politiky,“ slíbil totiž Filipíncům.

Nejlepší boxeři světa podle Čechů
Lukáš KONEČNÝ
1. Manny Pacquiao, 2. Joe Calzaghe (Brit. – superstřední váha),
3. Floyd Mayweather Jr (USA – superpérová).
Rudolf KRAJ
1. Pacquiao, 2. Mayweather Jr., 3. Arthur Abraham (Něm. – střední).
Ondřej PÁLA
1. Pacquiao, 2. Yuriorkis Gamboa (Kuba – pérová), 3. neuvedl.

Reklama

Související témata: