Hlavní obsah

Český tým může poprvé vládnout evropské elitě amerického fotbalu

Tomáš FlieglSport.cz

Poprvé v historii českého amerického fotbalu postoupil tuzemský šampión do finále evropské soutěže EFAF Cupu. Jedenáctinásobný český mistr Prague Panthers v semifinále nedal šanci Amsterodamu a v sobotu se na atletickém stadiónu Slavie v Edenu utká s dalšími Pantery - francouzským vicemistrem Thonon Black Panthers.

Foto: Tomáš Fliegl, Sport.cz

Rozehrávač Prague Panthers Jacob Shrum se zdraví se spoluhráči před finále české ligy amerického fotbalu.

Článek

Prague Panthers vyhráli skupinu D. Nejdříve porazili švýcarský Zurich Renegades a poté deklasovali anglického mistra Coventry Jets. V semifinále porazili mistra Nizozemí Amsterdam Crusaders. „Byly to nesmírně těžké zápasy, ale díky nasazení, disciplíně a týmové spolupráci jsme dokázali, že v Čechách se hraje špičkový americký fotbal,“ komentuje předchozí zápasy kapitán obrany Jiří Záveský.

Domácí poprvé v sezóně přímo na střídačce podpoří hlavní trenér John Shrholec, který dosud své svěřence koučoval na dálku z USA pomocí internetového videopřenosu. Na lavičce tak byla jen jeho lepenková figurína.

„Očekávám ohromnou bitvu. Francouzský tým má skvělé hráče a hraje neuvěřitelně rychle. Za celý rok prohrál jediný zápas - ve finále francouzské ligy s Paříží. Pro nás bude extrémně důležitá disciplína, se kterou máme někdy problémy. Jestliže budeme hrát tvrdě, soustředěně a hlavně týmově, vyhrajeme,“ říká v tiskové zprávě Shrholec, jenž byl Českou asociací amerického fotbalu jmenován hlavním trenérem reprezentace ČR pro nadcházející mistrovství Evropy, které bude v srpnu hostit Rakousko.

Loni prohrál český mistr v semifinále

Prague Panthers loni postoupili do semifinále EFAF Cupu, favoritem je ovšem Thonon. Francouzi jsou na pátém místě evropského žebříčku TOP20, Češi pak desátí. EFAF Cup lze přirovnat k fotbalové Lize mistrů. Hrají ho nejlepší evropské týmy z národních lig. V roce 2009 je to dvanáct celků rozdělených do čtyř skupin. Po dvou zástupcích vyslaly Anglie, Švýcarsko a Itálie, po jednom Francie, Španělsko, Srbsko, Holandsko, Norsko a Česko.

Zápas začíná v sobotu 4. července v 16:30 na atletickém stadiónu Slavie Praha, vstupenky se prodávají na místě v den utkání za 100 Kč. Zápas bude pro diváky komentovaný s výkladem pravidel, takže i neznalí tohoto sportu si přijdou na své.

Reklama