Hlavní obsah

Nikdy jsem nedopovala, tvrdí rychlobruslařka Pechsteinová

Slavná německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová se ostře ohradila proti tvrzení Mezinárodní bruslařské unie (ISU), která ji za údajný krevní doping potrestala dvouletým zákazem startu. Pětinásobná olympijská vítězka v prohlášení na svém oficiálním webu uvedla, že nikdy nedopovala. Svým fanouškům a veřejnosti se nicméně velká soupeřka Martiny Sáblíkové omluvila, že po dohodě s ISU několik týdnů lhala o své vymyšlené nemoci.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová

Článek

"V mé krvi ani v mé moči nebyly nikdy nalezeny žádné zakázané látky. Vysvětlení pro to je jednoduché: Nikdy se nic nenašlo, protože jsem nikdy nic zakázaného nevzala, ani jsem nepřijala cizí či svou krev, zkrátka: Nikdy jsem nedopovala. Tak je to prosté!" uvedla Pechsteinová ve svém téměř stořádkovém prohlášení.

Nejúspěšnější německou sportovkyni v historii zimních olympijských her potrestala disciplinární komise ISU za to, že měla na únorovém mistrovství světa ve víceboji v Hamaru podezřelé hodnoty krevních testů. Komise dospěla k závěru, že zvýšené množství retikulocytů, což je nezralá forma červených krvinek, mohlo být způsobeno pouze dopingem.

Tento závěr však Pechsteinová i Německý rychlobruslařský svaz, jenž za svou hvězdou stojí, odmítají. "Není to žádný spolehlivý důkaz dopování. Ale stejně mě (disciplinární komise ISU) zničila kariéru a potrestala mě na dva roky," stěžovala si sedmatřicetiletá Berlíňanka.

Pechsteinová může přijít i o OH ve Vancouveru

Zvýšené množství retikulocytů může být způsobeno i nemocí či anomálií v krvi. Sama Pechsteinová nabízela, že se podrobí dalším vyšetřením, aby se zjistilo více. "ISU to však ignorovala. Vždyť i já jsem chtěla vědět, proč jsem měla takové abnormální krevní hodnoty, když jsem nedopovala," uvedla šestinásobná mistryně světa a trojnásobná vítězka Světového poháru.

Na celé kauze, která ji může připravit o olympijské hry ve Vancouveru 2010 a ukončit kariéru, ji navíc mrzí obchod uzavřený s ISU. Po prvním dnu šampionátu v Hamaru k ní totiž přišli zástupci unie se zprávou o podezřelých výsledcích testů a návrhem: "Pokud se kvůli nemoci odhlásíš, nebudeme informovat veřejnost. A celá ta záležitost se bude řešit v klidu," interpretovala Pechsteinová rozhovor s představiteli mezinárodní unie.

Německá rychlobruslařka se skutečně kvůli nespecifikované nemoci odhlásila v polovině MS, které vyhrála její velká obdivovatelka Sáblíková. Na dohodu s ISU Pechsteinová kývla prý proto, že se bála dopingového nařčení a věřila v co nejobjektivnější posouzení svého případu.

Byla to chyba...

"Dnes vím, že to byla chyba. Především proto, že jsem vás všechny obelhala. Za to se chci omluvit," uvedla směrem k fanouškům závodnice, jež se v lednu stala nejstarší mistryní Evropy ve víceboji v dějinách. Po hamarském šampionátu se už kvůli vymyšlené nemoci na dráze neobjevila a přišla o vyvrcholení SP a také MS na jednotlivých tratích. "To všechno mě hrozně bolelo. A nejen mě, ale i lidi okolo mě, kteří znali pravdu, ale museli neustále tisku lhát," komentovala poslední týdny sezony.

Po disciplinárním rozhodnutí ISU, ke kterému došlo na dvoudenním jednání koncem června, je poslední šancí Pechsteinové odvolání k arbitráži CAS v Lausanne. "Věřím, že mi trest zruší a budu mít ve Vancouveru šanci splnit si sen o desáté olympijské medaili," uvedla rychlobruslařka, která na ZOH, MS a ME získala dohromady 53 cenných kovů.

Reklama

Související témata: