Hlavní obsah

Šampión Polívka mušketýrem být nechce, za největšího soupeře považuje sebe

PRAHA

V úterý byl hostem on-line chatu Sport.cz nedávný mistr Evropy v moderním pětiboji Ondřej Polívka. Jednadvacetiletý český reprezentant v německém Lipsku zářil, vedle individuálního zlata získal člen McDonald's Olympic Hopefuls týmu i stříbro v týmovém hodnocení a bronz ve štafetě. "Ve zlato jsem začal věřit padesát metrů před cílem," přiznal v jedné z odpovědí.

Foto: Tomáš Fliegl, Sport.cz

Ondřej Polívka během on-line chatu Sport.cz

Článek

Ondřej Polívka před týdnem v Lipsku triumfoval na mistrovství Evropy hned při svém prvním startu v individuálním závodu a navázal tak na zlato Libora Capaliniho z roku 2002. Čeští reprezentanti naposledy získali medaili před pěti lety díky stříbru Milana Michalíka. „Soupeři jsou všichni na startovním poli. Sám sebe,“ odpověděl na dotaz, koho považuje za svého největšího soupeře.

Jednadvacetiletý český reprezentant zaválel na své poměry v šermu, po němž byl s bilancí 23 výher a 12 porážek třetí. „Nelákalo by mě to. Radši se na mušketýry podívám v televizi,“ netroufá si přesto úspěšný reprezentant na filmovou roli mušketýra. V bazénu si potom zaplaval osobní maximum 2:05,06 a posunul se na druhou příčku. Tu udržel i v parkuru.

Ve finálovém bloku střelby a běhu startoval vítěz Světového poháru z Káhiry se ztrátou šesti sekund na Litevce Kinderise, po bezchybné druhé střelbě odskočil všem soupeřům o patnáct vteřin. Přes chyby na poslední střelbě juniorský mistr světa vedení udržel. O dalších cílech má jasno. „Olympiáda. Dodělat školu. Založit rodinu. Zasadit strom...:-),“ přiblížil sportovec, který nepatří k zastáncům olympiády v České republice.

Díky osmému místu Davida Svobody a třiadvacátému Libora Capaliniho navíc český tým skončil druhý, kompletní medailovou bilanci završil Polívka společně s Michalem Sedleckým a Martinem Dvořákem bronzem v soutěži štafet. „Štafeta byla postavená tak, aby dva lidi byli úplně čerství kvůli kvalifikaci na mistrovství světa. Z nás tří se vybíralo na místě vzhledem k aktuálnímu zdravotnímu stavu,“ vysvětlil systém výběru Polívka.

Pražský rodák a člen týmu olympijských nadějí McDonald’s začínal se sportem jako plavec v Olympu. „Začínal jsem u plavání, které mi pak přišlo stereotypní. K pětiboji mě přivedl kamarád ze školy,“ zavzpomínal na své začátky moderní pětibojař, který v začátcích žádný konkrétní vzor neměl.

Přítelkyní evropského šampióna je česká reprezentantka v moderním pětiboji a letošní juniorská mistryně Evropy Natálie Dianová. „Líbí se mi ty pěkné, tu nejlepší mám doma,“ poslal na dálku kompliment své přítelkyni po dotazu na oblíbený typ slečen.

Reklama