Hlavní obsah

Handicapovaný sportovec vyrazil na kole za svým snem do Paříže

Na unikátní cyklistickou expedici se v sobotu vydal amatérský sportovec Heřman Volf, který je po úraze upoután na invalidní vozík. Na speciálně upraveném kole chce za tři týdny urazit cestu z Prahy do Paříže, kde ho očekává český velvyslanec Pavel Fischer. Smyslem projektu je motivace handicapovaných lidí k aktivnějšímu životu.

Článek

"Počasí nějaké bude, to neovlivníme, ale hlavní je, aby vydrželo zdraví," řekl ČTK těsně před odjezdem Volf. Na cestu se vydal s doprovodným týmem symbolicky z parkoviště Paříž u pražské Metropole Zličín, kde se s ním vedle rodinných příslušníků rozloučil i předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, který jeho projekt Cesta za snem podpořil. Do skutečné Paříže vzdálené 1540 kilometrů by měl Volf dorazit 1. srpna.

Část cesty ho doprovodí skupina cyklistů, celou trasu s ním absolvuje několikačlenný tým včetně fyzioterapeuta, kameramana točícího o cestě dokument a produkční, která se stará o stravu a ubytování. Před sebou mají každý den 100 kilometrů, každý čtvrtý den je volno.

"Uvědomil jsem si, že splněním tohoto snu bych mohl pomoct i někomu dalšímu, kdo se ocitl v podobné situaci. Pomoct mu uvědomit si, že život úrazem neskončil a že možná něco nového začíná," napsal na svých stránkách Volf. Trasa jeho cesty povede po mezinárodní cyklostezce Paneuropa - Radweg, přes Plzeň, Norinberg, Štrasburg a Nancy až do Paříže.

Heřman Volf se narodil v roce 1964. Od čtyř let se aktivně věnoval sportu. Až do roku 1994 působil v atletickém klubu Slavia IPS, jeho specializací byl hod oštěpem a vytrvalostní běh. Dále se věnoval plavání, potápění, cyklistice a lyžování. V roce 2006 utrpěl těžký úraz páteře, který ho upoutal na invalidní vozík.

Po návratu z rehabilitačního ústavu začal opět aktivně sportovat. Lyžuje na monoski, jezdí na speciálně upraveném kole a připravuje se na složení potápěčských zkoušek. Aktivní návrat do života se mu podařil prý jen díky rodině a přátelům a jejich osobní i finanční podpoře. Cestovat po Evropě na kole prý chtěl už jako zdravý a cestou do Paříže si tak plní jeden ze svých dávných snů.

Součástí projektu bude také dokument, který už od Volfova úrazu v roce 2006 natáčí producent a režisér Miloslav Doležal. Zájemci mohou sledovat expedici i na internetových stránkách.

Reklama

Související témata: