Hlavní obsah

Do Vancouveru zamíří čeští olympionici v „kávových“ tričkách

PRAHA

Odborná komise pro výběr kolekce českého olympijského týmu na ZOH ve Vancouveru, kterou připravuje tuzemská společnost Alpine Pro, už má téměř jasno, jaké oblečení bude pro sportovce připraveno. Zaměřila se na materiály, u nichž se klade důraz nejen na funkčnost, ale také ekologickou stránku. Členy komise jsou olympijská vítězka Kateřina Neumannová, krasobruslař Tomáš Verner, parkurová jezdkyně Natálie Roučková a návrhářka Alpine Pro Lucie Kuříková.

Foto: Kateřina Šulová , ČTK

Kateřina Neumannová a Tomáš Verner představují kolekci oblečení olympijského týmu na ZOH ve Vancouveru

Článek

Představeno bylo „kávové“ tričko, které bude v následující době testovat Tomáš Verner při tréninku ve Švédsku a Norsku. „Nyní je potřeba dodat subjektivní názor, jestli to triko nikde netáhne, neškrábe a jestli jsou dobře švy,“ upřesňuje svoji roli krasobruslař.

Materiál S.café je vyráběn z odpadů kávy a kromě dobrých termoregulačních vlastností by měl chránit i před UVA a UVB zářením. Druhým přírodním materiálem je Thermo Cool ECO, který se pro změnu vyrábí z kukuřice. Jeho největší předností je, že hřeje když je tělu chladno a chladí, pokud se tělo přehřívá. Ještě před uvedením na trh byl testován i pilotem formule 1 Fernandem Alonsem.

„Mám zkušenosti již se šesti olympijskými kolekcemi a tato nejvíce respektuje potřeby sportovců,“ pochvalovala na dnešní tiskové konferenci Kateřina Neumannová.

„Přímý kontakt při tvorbě kolekce je pro nás největší výhodou oproti předchozí spolupráci s Adidasem, který svůj design vytvořil v centrále v Německu a národním výborům pak upravoval pouze barevná provedení. Takže Francouzi, Rusové, Britové a Češi vypadali totožně. Nyní můžeme využít vlastních originálních prvků, což je velmi kladný posun kupředu,“ pochvaluje si spolupráci s tuzemskou firmou Alpine Pro šéf české mise František Dvořák.

Oblečení si budou moci koupit i fanoušci

„Dostala jsem naprosto volnou ruku při realizaci designu a zezačátku jsem přemýšlela jestli to pojmout tak, aby to bylo běžně nositelné nebo naopak aby to zaujalo. Nakonec zvítězila druhá varianta,“ přibližuje počátky své tvorby návrhářka Lucie Kuříková. „Zadané jsem dostala hlavně jednotlivé prvky, které musí celá kolekce obsahovat. Od nástupového oblečení až po volnočasové na spaní. Na každou pozici jsem pak předložila minimálně pět návrhů a celá komise se podílela na výběru,“ dodává.

Všichni se navíc shodují, že celá kolekce bude podporovat zdravý nacionalismus nejen ve sportovcích, ale i u fanoušků. Ti si totiž budou moci poprvé koupit přesně to, co obléknou olympionici v Kanadě. Odhalení kompletní kolekce proběhne na podzim.

Reklama