Hlavní obsah

Verner: Carolina mi chybí hodně, ale nepřemlouval jsem ji

Michal OsobaSport.czPrávo

Českého krasobruslaře Tomáše Vernera opustila dlouholetá tréninková partnerka Carolina Kostnerová a nadějnému krasobruslaři nastaly problémy. Nejen s tréninkem, ale třeba i s placením fyzioterapeuta, jehož služby do té doby využívali oba. Verner Kostnerové ale odchod nerozmlouval. "Byl bych sobec, kdybych jenom chtěl, aby mi pomáhala v tréninku," vyprávěl.

Článek

Dva týdny jste strávil u své choreografky v Kanadě, kde jste vytvářeli jízdy pro olympijskou sezónu. Zůstane vaše volná v rytmu tanga nebo jste ji zcela změnili?

Chtěl jsem si nechat tango, ale po diskusi s choreografkou měníme oba programy, i když se většinou mění jen jeden.

Prozraďte, co ve svých jízdách ztvárníte.

Na krátký program jsem vybral hudbu z filmu Řek Zorba, na volnou z Kmotra, mojí oblíbené filmové trilogie.

Už s vámi netrénuje vaše dlouholetá tréninková partnerka a kamarádka Carolina Kostnerová, když po nepovedeném mistrovství světa odešla do Los Angeles. Chybí vám?

Já jsem o tom věděl delší dobu, že se něco děje a Carolina není úplně spokojená. Pro mě jako jejího kamaráda je důležité, aby v olympijské sezóně našla to, co jí vyhovuje a dostala se zpátky do formy. Její rozhodnutí respektuju, ale chybí mi hodně.

Zkoušel jste jí to rozmluvit?

Nebylo by na místě přemlouvat ji, když ji něco nevyhovovalo nebo brzdilo. Byl bych sobec, kdybych jenom chtěl, aby mi pomáhala v tréninku.

Neutrpí tím vaše zabezpečení? Dělili jste se spolu třeba o fyzioterapeuta…

Utrpí. Carolina si do Los Angeles fyzioterapeuta nebere, ale tým byl složen tak, že fyzioterapeut Francesco Sinelli pracoval s námi oběma, což ho naplňovalo a i pro nás to bylo finančně únosnější. Teď je to téměř neřešitelné. Zatím jsem se s ním dohodl, že se přes léto neuvidíme. Snad mi pomůže na závodech.

Jak řešíte péči o své zdraví přes léto?

Je problém najít někoho ochotného jezdit po světě jen s jedním člověkem a ještě ho zaplatit. Zatím máme provizorní řešení v Oberstdorfu, ale není to optimální. Je sice o mě dobře postaráno, když mi něco je, ale neřeší se prevence, protože Francesco mě za ta léta dobře znal.

Změnil jste přípravu?

Trochu jsme ji s trenéry upravili, abych přišel už do prvních závodů s dobrou výkonností a nemusel pak chodit kanály. Byl jsem měsíc v Oberstdorfu, a zajíždím program v plné zátěži. Dřív jsem v tuhle dobu jezdil jen jednotlivé úseky.

Uspíšil jste přípravu proto, že vás čeká už v půlce října závod Grand Prix v Paříži?

To je jeden z důvodů, bude to asi můj úplně první závod sezóny a nechci ho jet nepřipravený.

Reklama

Související témata: