Hlavní obsah

Váňa má jasno, vrátí se a zkusí Velkou

PRAHA

V dostihu se letos Josef Váňa ještě nesvezl, ale jeho návrat je na spadnutí. Už teď je jasné, že udělá vše pro to, aby nechyběl při bitvě roku – říjnové Velké pardubické.

Foto: archiv

Žokej Josef Váňa

Článek

„Ještě jednou bych ji chtěl zkusit,“ potvrzuje 56letý matador, který loni dával najevo, že jeho jezdecká kariéra končí. „Dvakrát jsem v dostihu ztratil bič, asi se na to vyprdnu a skončím,“ kroutil hlavou po třetím místě v minulé Velké s Juventusem. Ale nikdo to moc nebral vážně.

„Nepřekvapuje mě to, bude jezdit, dokud bude při síle. A proč ne. Slavný Lester Piggott vydržel ještě déle,“ podotýká Miroslav Petráň, jeden z šéfů spolku, který pořádá pardubické dostihy. „A přeju Pepovi, aby vyhrál pošesté, to by pak asi skutečně skončil,“ říká dále.

Váňa, žokejský rekordman Velké, v níž zvítězil naposledy v sedmadevadesátém s Vronským, by asi býval vyrazil do boje už dříve – v červnu. Ale zabrzdilo ho zranění. Kdovíkolikáté v jeho kariéře, v níž je postupně stále více trenérem než jezdcem. Spadl z klisny, která měla na sobě teprve asi potřetí sedlo, na hlavu, bolela ho žebra, brněla ruka.

O koni má jasno

Jeho posledním startem tak zůstává loňská Velká. Ale počítá, že záhy bude zase v akci. „Při cross country v Albertovci,“ naráží na akci z konce měsíce, zatímco o víkendu v Lysé bitvám jen přihlížel. Má jasno i o koni, s nímž se porve o milióny. Sedmiletý ryzák Welldancer už je kvalifikovaný, do Velké ho v červnu v Pardubicích posunul Ital Romano, jemuž ho Váňa půjčil za pomoc při loňské Velké. Italský jezdec tehdy legendě půjčil bičík pro závěr dostihu.

Motivem pro Váňu je i společný start se synem. „Jednou dvakrát s ním ještě určitě bude chtít jet,“ míní Petráň. Před Velkou se letos poběží i exhibiční dostih legend. Asi bez Váni. „Ale kdo ví, on si ho určitě dá taky,“ namítá Petráň.

Vyvolený Welldancer zatím vyhrál čtyři dostihy – vždy v Pardubicích, třikrát s Josefem Bartošem, a jednou letos v květnu s Váňou mladším. Starší z Váňů s ním zřejmě ještě před Velkou vyrazí v Pardubicích do zkušebního boje. O jiném koni neuvažuje, ač jich pro Velkou chystá řadu. „Musí být můj, abych to prostě nepokazil nikomu jinému,“ tvrdí Váňa.

Reklama

Související témata: