Hlavní obsah

Evropské střelce vede ruský miliardář

Karel FeltPrávo

Ruský miliardář Vladimír Lisin byl na kongresu v Osijeku zvolen novým prezidentem Evropské střelecké federace.

Článek

Nadpoloviční většina pro něj pomyslně zvedla ruku, hlasující se rozhodli pro program, nabízející větší přínos finančních prostředků pro střelecký sport, jeho přiblížení divákům a zatraktivnění pro televize. Právě on dotuje finanční odměny za medaile na mistrovství světa i Evropy.

Jako viceprezident světové federace, kterým se stává automaticky, pak chce prosadit každoroční MS ve všech disciplínách a změnu přidělování účastnických míst pro OH. Dosud se světové šampionáty v kulových a vzduchových zbraních střílely jednou za čtyři roky.

Ve volbách šéfa ESC Lisin rozdrtil Itala Luciana Rossiho. Ve funkci šéfky evropské federace tak skončila Norka Unni Nicolaysenová a místopředsedou už není Chorvat Tomislav Šepec. Do prezídia neprošel český zástupce Josef Veverka.

„Už se naštěstí podařilo zažehnat problémy kolem březnového mistrovství Evropy ve vzduchovkách v Praze, které někteří účastníci označovali za neregulérní,“ naznačil šéf české výpravy Vladislav Šaňák, že jméno Česka není ve střeleckém světě zrovna bez poskvrny.

„V úterý začínají soutěže v běžícím terči a juniorských puškových disciplínách. Renovovaná osijecká střelnice je perfektní, organizačně vše klape. V pondělí dorazilo naše družstvo puškařů Varga, Bečvář, Jeřábek, které je tu nejstarší a obhajuje zlato v malorážce na 60 ran vleže. Na šampionátu startuje rekordní počet 1130 reprezentantů ze šestačtyřiceti evropských zemí,“ dodal Šaňák.

Reklama

Související témata: