Hlavní obsah

Sáblíková a spol. ladí na berlínském ledě formu pro Vancouver

Každý den dvojí pobyt na ledě a večerní běh s projížďkou na kole naordinoval trenér českých rychlobruslařů Petr Novák mistryni světa Martině Sáblíkové. Ta se v těchto dnech spolu s dalšími českými kolegyněmi a kolegy v Berlíně účastní prvního tréninkového soustředění na ledě před olympijskou sezónou. Čerstvá maturantka Sáblíková prý sice pociťuje "ztuhlost" v nohou, ale kouč věří, že i skluz v letní přípravě vynucený školními povinnostmi během dvou měsíců doženou.

Foto: Sport Invest

České rychlobruslařky - zleva: Andrea Jirků, Martina Sáblíková a Karolína Erbanová

Článek

Na oválu berlínského areálu Sportforum trénuje od úterý na příští sezónu vedle Sáblíkové dalších devět Čechů a Češek. Novák věří, že na olympiádu v kanadském Vancouveru by se reálně mohli kvalifikovat tři ženy a tři muži. Jen Sáblíková má jako úřadující mistryně světa účast zajištěnu.

"Mám zatím trochu problémy v zatáčce. Ještě to není taková elastika, na jakou jsem zvyklá. Ale na to, že je léto, to zas až tak špatně nejede. Uvidíme, jak to pojede po hlavní přípravě v říjnu," řekla ČTK velká olympijská naděje po rozjezdu na 1500 metrů, jehož se v sobotu zúčastnila v rámci tréninkového kempu Mezinárodní bruslařské unie (ISU) pro juniory na berlínském oválu.

Nejlepší česká rychlobruslařka si před jízdou vytyčila cíl projet trať za dvě minuty a pět sekund, nakonec však dokázala svůj čas v rozjezdu s kolegyní Kateřinou Novotnou stlačit pod 2:04. Přitom prý jela tak, jako kdyby šlo o tříkilometrovou trať.

Forma není taková jako v minulých letech

"Forma není taková jako v minulých letech," připustil však Novák. Zdůraznil ale, že všichni jeho svěřenci "polykají" řádné tréninkové dávky, a vyjádřil naději, že za dva měsíce už budou všichni na sezónu dostatečně připraveni.

Sáblíková trénuje ve výstroji z minulé sezóny, neboť zatím nedorazila slíbená nová kombinéza a nové brusle, které v Berlíně měla testovat, jí vůbec nesedly. "Měli jí je speciálně odkrojit, ale poslali nám boty, u nichž jenom podložili jazyk. Tím pádem je to tam tvrdé, takže Martina boty vyzkoušela jen na pokoji a na led si je nevzala," vysvětlil Novák.

Novák však připomněl, že jeho nejslavnější svěřenkyně není ve výstroji náročná a pokud by se novinky nestihly řádně odzkoušet, je ochotna závodit i v bruslích z minulé sezóny. "Klidně v tom může jet i na olympiádě," ujistil.

Jakákoli medaile z olympiády bude cenná

Před zřejmě nejdůležitější sezónou ve svém životě si je Sáblíková vědoma, že na své druhé olympijské hry pojede v roli jedné z nejžhavějších favoritek na 3000 a 5000 metrů. Na rozdíl od svých fanoušků však o zlatu raději příliš nahlas nemluví. "Já to samozřejmě v hlavě mám, ale minulou olympiádu jsem byla čtvrtá a docela jsem to obrečela. Takže ať už by byla jakákoli medaile, pro mě to bude znamenat strašně moc - i vítězství nad sebou samou," řekla.

Na olympiádě před čtyřmi lety v Turíně dělilo tehdy neznámou osmnáctiletou bruslařku od medaile na pětikilometrové trati jen 81 setin sekundy. V uplynulých třech letech už se na své nejparádnější trati stala vždy světovou šampiónkou a dvakrát na ní překonala světový rekord.

Česká republika na olympiádě nikdy neměla více závodníků. Ve Vancouveru by se to podle trenéra Petra Nováka mohlo změnit. "Já si přeji, aby se tam dostala všechna tři děvčata i chlapci," řekl Novák k nadějím šesti členů reprezentačního "áčka". Zdůraznil však, že zejména muži, mezi nimiž je i Sáblíkové bratr Michal, to budou mít vzhledem k přísným limitům obtížnější.

"Pro mě by byla olympiáda splněný sen," řekla ČTK Karolína Erbanová, jež byla spolu se Sáblíkovou a Andreou Jirků členkou družstva, které vyhrálo celkové hodnocení Světového poháru.

Reklama