Hlavní obsah

Váňa po návratu: Pardubická v nedohlednu

Václav ProcházkaPrávo

Vůbec poprvé v téhle sezóně vyrazil Josef Váňa v sedle do ostré dostihové bitvy. A možná to bylo naposled. Moc se tomu nechce věřit, ještě nedávno zřetelné plány na start v říjnové Velké pardubické ale dostaly trhlinu.

Foto: archiv

Žokej Josef Váňa

Článek

„Pardubická je pro mě v nedohlednu,“ tvrdil pro ČT po dostihu šestapadesátiletý žokej, pětinásobný vítěz Velké, v níž triumfoval naposledy v roce 1997 s Vronským.

V deštěm skrápěné víkendové pětikilometrové Albertovské cross country s ryzákem Welldancerem, kterého si sám pořídil a předurčil i pro start v pardubickém vrcholu, byl až sedmý, poslední dokončivší, daleko za soupeři. „Fyzicky z mé stránky nebyl problém, ale ono to už dneska není o fyzičce, je to prostě o srdíčku. Já si myslím, že už je potřeba to nechat mladým klukům,“ pravila domácí žokejská legenda.

Byl to Váňův první start od loňské Velké, po tehdejším třetím místě s Juventusem naznačoval, že končí. Nikdo to ale nebral vážně, ač je v domácích poměrech mezi jezdeckou elitou nejstarší.

Návrat komplikovalo zranění

„Nebude končit. Slavný Lester Piggott jezdil ještě déle,“ mínil už před časem Miroslav Petráň, šéf Dostihového spolku, který pořádá pardubická klání. Váňa si podle něj bezesporu ještě dopřeje společný start se synem v hlavní domácí překážkové zkoušce.

Vše tomu vskutku dlouho nasvědčovalo, ač návrat komplikovalo zranění. „Cítím se lépe než obvykle, dost jsem na sobě v posledních týdnech pracoval. A protože se traduje, že kdo vyhraje v Albertovci, ten vyhraje i Velkou pardubickou, tak jsem se rozhodl pro zdejší start...“ hlásil před víkendovým soubojem.

V minulosti ho nezlomila ani přetěžká zranění. Bojoval i o holý život po pádech ze sedla. Teď jako by už vzdal boj o milióny ve Velké ve prospěch mladých. „Umějí se s tím porvat a já už jim to s radostí přenechám,“ dodal Váňa o víkendu. Už za necelý měsíc ale série pardubických kvalifikací pokračuje...

Reklama