Hlavní obsah

Softbalistky přivezou z ME medaili a postoupily na MS

VALENCIE

České softbalistky získají na mistrovství Evropy minimálně bronzovou medaili a poprvé po sedmi letech se díky tomu kvalifikovaly na mistrovství světa. Na evropském šampionátu ve Valencii o tom rozhodl dnešní úvodní zápas v play off, v kterém česká reprezentace porazila Rusko 3:2.

Softbal. Ilustrační foto

Článek

Duel s Ruskami odházely rovnoměrně nadhazovačky Lucie Zappová a Jitka Horová. Češky šly v druhé směně do dvoubodového vedení, ale o směnu později soupeřky vyrovnaly. Pro vítězný bod doběhla po tlaku českých pálkařek a chybě ruské obrany v páté směně Dina Pfeiferová.

Češky tak oplatily ruským softbalistkám porážku z minulého ME v Amsterodamu, kde předloni prohrály 0:10 a skončily čtvrté. Medaili ze šampionátu starého kontinentu přivezou poprvé po osmi letech. V roce 2001 zopakovaly v Praze zisk stříbra z předchozího ME 1999.

O hodnotě letošní medaile rozhodne sobotní program. Ráno od 9:00 se Češky utkají s Velkou Británií, s kterou prohrály v zahajovacím utkání šampionátu těsně 3:4. V případě porážky obsadí třetí místo, výhra je posune do večerního finále od 19:30 proti Nizozemkám.

Evropský titul poprvé po osmi triumfech a dlouhých sedmnácti letech nezískají Italky, které šampionát nezvládly. Po nečekaných prohrách s Češkami, Němkami a Ruskami se nevešly mezi elitní čtyřku.

Češky se za rok v červenci představí v Oklahoma City na mistrovství světa, které naposledy hrály v roce 2002.

ME softbalistek ve Valencii:
Nizozemsko - ČR 6:5 (v 8. směně), ČR - Rusko 6:5, Nizozemsko - Británie 3:2, Německo - Itálie 4:3, Francie - Slovensko 8:2, Británie - Německo 11:0, Rakousko - Slovensko 2:1.
Play off: ČR - Rusko 3:2, Nizozemsko - Británie 2:0.

Reklama