Hlavní obsah

Údajné krevní vzorky Pechsteinové prý mohly být i zaměněny

BERLÍN

Závažné formální chyby při zpracování krevních vzorků ve čtvrtek vytkla slavná německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová Mezinárodní bruslařské unii (ISU). Ta jí na základě výsledků dopingových testů v červenci na dva roky zakázala závodit. Pechsteinová se dnes s podporou svého právníka, manažera i pozvaného lékaře na tiskové konferenci v Berlíně k případu poprvé veřejně vyjádřila.

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Německá rychlobruslařka Cladia Pechsteinová se záznamem o dopinkové kontrole

Článek

Šestinásobná mistryně světa, držitelka pěti zlatých olympijských medailí a velká soupeřka Martiny Sáblíkové naznačila, že jí mohlo být přiřazeno několik nesprávných výsledků testů. Údajně osm podezřelých vzorků z celkem 20 příslušných tréninkových kontrol nebylo opatřeno totožným čárovým kódem, a nelze je tedy jednoznačně přiřadit konkrétní osobě.

Sedmatřicetiletá legenda se proti dvouletému trestu za doping odvolala koncem července k Mezinárodní sportovní arbitráži (CAS). Ta by mohla podle jejího právníka Simona Bergmanna rozhodnout ještě koncem příštího týdne, zda jeho mandantka může znovu začít alespoň oficiálně trénovat.

Vzhledem k tomu, že v únoru příštího roku se v kanadském Vancouveru konají olympijské hry, nedal by se případný čtyřměsíční výpadek tréninku dohnat, zdůraznil Bergmann. V hlavní záležitosti má totiž arbitráž rozhodnout až na podzim.

Bergmann dnes zdůraznil, že není jasné, v jakých laboratořích a za jakých podmínek byly testy provedeny. Některé vzorky navíc už údajně vůbec neexistují a nelze je znovu přezkoumat.

Pochybnosti se množí

Nejúspěšnější německou sportovkyni v historii zimních olympijských her i sportovní veřejnost šokoval právě před letošní olympijskou sezonou 1. července zákaz závodění kvůli podezřele zvýšeným hodnotám krevního obrazu na únorovém mistrovství světa v Hamaru.

Množí se však pochybnosti o vypovídací hodnotě testů. Dvě různé laboratoře údajně naměřily v jednom vzorku různé hodnoty retikulocytů, což je nezralá forma červených krvinek. Podle agentury DPA na údajně výrazné odchylky reagoval údivem i hlavní lékař ISU Harm Kuipers. "Je pozoruhodné, že u vyhodnocení jednoho vzorku ve dvou laboratořích vycházejí tak rozdílné hodnoty," řekl DPA nizozemský odborník.

Pechsteinová má navíc k dispozici lékařskou expertizu, v níž odborníci označují kolísání množství retikulocytů za běžné. Podle expertů na sportovní medicínu měla německá sportovkyně zvýšené hodnoty krevních testů už několikrát v minulosti. Samy výsledky krevního obrazu však prý rychlobruslařskou ikonu z dopingu neusvědčují.

Reklama