Hlavní obsah

Moderní pětibojař Svoboda je opět vicemistrem světa

Moderní pětibojař David Svoboda získal na světovém šampionátu stejně jako loni stříbrnou medaili. Titul v sobotu v Londýně vybojoval Maďar Adam Marosi. Druhé skončilo i české družstvo, které se Svobodou tvořili Michal Michalík a Ondřej Polívka.

Článek

"Zvládl jsem fantasticky kombinaci, i když poslední kilometr běhu byl na morálku a měl jsem před očima temno. Ale obhájil jsem stříbro a jsem strašně šťastnej," řekl Svoboda ČTK krátce po doběhu.

Bývalý juniorský mistr světa začal v šermu standardním výkonem a pak si zaplaval osobní rekord v plavání. "Bylo to docela dobře rozjeté," komentoval pražský rodák úvod soutěže.

Na britských ostrovech tradičně náročný parkur tentokrát zvládl na sebe velice solidně. Shodil jen čtyřikrát. "Slušně jsem si vylosoval koně a měl jen snadno prominutelná zaváhání," uvedl Svoboda.

Technický problém při střelbě

Před závěrečným během se střelbou byl jedenáctý s půl minutovou ztrátou na prvního. Už po úvodní položce se ale posunul na páté místo a po druhé byl čtvrtý. "Při třetí jsem měl technický problém, zpříčil se mi náboj a zůstal jsem čtvrtý," popsal pětibojař.

V závěrečném kilometru doháněl v boji o stříbro Ukrajince Dmitrije Kirpuljanského a Maďara Roberta Németha a pět set metrů před cílem je předběhl. "Cuknul jsem jim a oni už to nedali. Bylo to vyčerpávající a jsem nadšený," řekl Svoboda.

Další český reprezentant Michalík neudržel ve finálové disciplíně šesté místo a skončil dvanáctý. Mistr Evropy a světová jednička Polívka přišel o naději na stupně vítězů v parkuru, v kterém devětkrát shodil a nakonec se vyšplhal na sedmnácté místo.

Mistrovství světa v moderním pětiboji v Londýně:
Muži: 1. Marosi (Maď.) 6136 b., 2. Svoboda (ČR) 6116, 3. Kirpuljanskij (Ukr.) 6100, 4. Németh (Maď.) 6076, 5. Thomas (Rak.) 6048, 6. Kinderis (Lit.) 6028, ...12. Michalík 5944, 17. Polívka 5896, ...v kvalifikaci 38. Sedlecký (všichni ČR) 4760.
Družstva: 1. Maďarsko 18.116, 2. Česko 17.956, 3. Litva 17.648.

Reklama