Hlavní obsah

Čeští moderní pětibojaři ovládli na MS štafety dvojic

LONDÝN

Čeští moderní pětibojaři ovládli poslední den mistrovství světa v Londýně. Zlato ve štafetě dvojic, která se na šampionátu konala poprvé, získali jak Ondřej Polívka s Davidem Svobodou, tak Lucie Grolichová s Natálií Dianovou.

Foto: CO

Moderní pětibojař Ondřej Polívka získal společně s Davidem Svobodou titul mistrů světa ve štafetě dvojic.

Článek

Svoboda s Polívkou rozhodli o triumfu v závěrečné střelbě s během, kdy se ke zlatu posunuli ze sedmého místa po parkuru. Druhé skončilo Rusko a třetí byla egyptská dvojice.

Grolichová s Dianovou se od úvodního šermu pohybovaly v čele pořadí. Po plavání se posunuly na druhé místo, v parkuru sice spadly na čtvrté, ale zlato jim zajistila druhá příčka v závěrečné střelbě s během. Stříbro získala německá dvojice, bronz si z Londýna odvezly Polky.

Česká moderní pětibojařka Natálie Dianováfoto: Právo/Karel Felt

"Moc jsme to nečekali, spíš jsme udivení a překvapení, ale jsme nadšení a moc rádi," řekl Polívka ČTK v telefonickém rozhovoru.

České štafety tak přidaly do české sbírky na šampionátu další cenné kovy. Ten první získal stříbrný Svoboda v závodu jednotlivců. Polívka je navíc prvním mužem světového žebříčku a letošní mistr Evropy.

"Těžko se jednotlivé úspěchy porovnávají. Evropské zlato je silné, ale tohle je zase týmový vavřín na mistrovství světa. Srovnávat se to moc nedá. Nechci moc říkat, co je lepší," uvažoval Polívka.

Svoboda s Polívkou začali výborným čtvrtým místem v šermu a sedmým časem v plavání. Pro parkur si ale vylosovali rezervní koně a po chybách klesli v průběžném pořadí na sedmé místo. "Ostatní taky chybovali, takže ztracené to o medaile nebylo," řekl Polívka.

Opět se ukázalo, že Polívka i Svoboda patří v kombinaci k nejlepším na světě. Oba pouze jednou dobíjeli a rychle se dostali do čela. Polívka finišoval a o zlato bojoval s Rusem Semjonem Burcevem. "Doběhl mě, ale podařila se mi jedna zatáčka, kde jsem ho nepustil před sebe. Pak jsem to napral a vyšlo to. Už se nechytl," popsal Polívka.

Mistrovství světa v moderním pětiboji v Londýně - štafety dvojic:
Muži: 1. Polívka, Svoboda (ČR) 6642 b., 2. Burcev, Karjakin (Rus.) 6636, 3. A. El Geziry, O. El Geziry (Egypt) 6608.
Ženy: 1. Grolichová, Dianová (ČR) 6064, 2. Schönebornová, Trautmannová (Něm.) 5988, 3. Czwojdzinská, Boeniszová (Pol.) 5914.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články