Hlavní obsah

V polských oblacích si čeští akrobati vylétali stříbro a bronz

PRAHA

Časy, kdy Ladislav Bezák, Ivan Tuček, Petr Jirmus či třeba Petr Biskup vozili ze světových a evropských šampionátů s vytrvalou pravidelností zlaté medaile jsou sice v nenávratnu, přesto se české letecké akrobacii začalo blýskat na lepší časy. Zvláště po letošním mistrovství Evropy v polské Radomi, kde v kategorii Advanced vybojovalo české družstvo bronzové medaile a Marek Hyka navíc získal stříbro.

Foto: Sport.cz

Družstvo českých leteckých akrobatů získalo na mistrovství Evropy v Polsku stříbrnou medaili.

Článek

Do polské Radomi se na šesté mistrovství Evropy sjela početná a nadmíru kvalitní konkurence 47 závodníků z 18 zemí, které pochopitelně kralovali Francouzi a Rusové. „Žádný div, letecká akrobacie je v těchto dvou zemích podporována a financována státem, což se samozřejmě musí projevit. Zatímco my si musíme vystačit s nějakými patnácti hodinami ve vzduchu, soupeři jich zvládají padesát i třeba sto. O to víc potěší, když je člověk porazí,“ pochvaloval si mělnický letecký akrobat Marek Huka, který na německém letounu Extra 330 LC skončil hned v úvodní kvalifikační sestavě druhý a získal stříbrnou medaili.

„Byla o to cennější, že šlo o mou šampionátovou premiéru. Nikdy předtím jsem na žádném mistrovství světa či Evropy nestartoval. Přitom na první příčku jsem ztratil jen třicet bodů,“ popisoval Hyka svůj úspěch v kategorii Advanced.

Dělení na kategorie v devadesátých letech

V devadesátých letech se totiž letecká akrobacie rozdělila na kategorie, přičemž ve třídě Advanced startují piloti na speciálech srovnatelných výkonů. České družstvo mělo k dispozici německý letoun Extra 330 LC a ruský Suchoj 29. „Vzornou péčí našeho mechanika fungovaly perfektně,“ pochvaloval si Hyka, který v celkovém pořadí obsadil 13. místo, zatímco Petr Kopfstein skončil desátý a Martin Vecko sedmnáctý.

„Po kvalifikační sestavě jsem si bohužel narazil žebra, takže volnou a dvě tajné sestavy jsem odlétal s velkými bolestmi. I tak jsme v soutěži družstev získali bronz a skončili hned za vítěznými Francouzi a druhými Rusy. Bodové rozdíly však byly zase minimální, “ popisuje úspěch českých leteckých akrobatů na šestém mistrovství Evropy Marek Hyka.

"Šampionát byl perfektně organizovaný a hlavně - přálo nám počasí, takže se odlétaly všechny čtyři sestavy," pochvaloval si Hyka.

Reklama

Související témata: