Hlavní obsah

Sulovský se připravuje na svou 21. himálajskou expedici

OSTRAVA

Pětapadesátiletý horolezec Leopold Sulovský se v těchto dnech intenzivně připravuje na svou jednadvacátou himálajskou expedici. Muž, který jako první Čech pokořil nejvyšší horu světa Mount Everest, se hodlá pokusit o další unikátní výkon. Sulovský a další čtyři sportovci chtějí vystoupat jako první horolezci na světě jihozápadní stěnou na šestou nejvyšší horu světa Čo Oju, která měří 8201 metrů. O náročný výkon se dosud pokusilo několik expedic. Zatím ale neúspěšně.

Článek

"Snímek této stěny jsem získal před deseti lety. Od té doby se tam chystám," řekl ČTK Sulovský. Dodal, že prvovýstup bude mít hodně charakter skalního lezení. "Budou tam určitě náročné úseky. Co přesně nás čeká, to ale ještě nevíme. Zjistíme to až na místě," řekl.

Pětičlenná expedice ve složení Sulovský, Jozef Lukáš, Radovan Marek, Kamil Bortl a Pavel Lupták vyrazí na cestu v pondělí dopoledne. Do dvou týdnů by už měli být v základním táboře pod vrcholem hory ve výšce 5700 metrů nad mořem. "Bude následovat aklimatizace a průzkumy. Koncem září přijdou na řadu první pokusy o výstup na vrchol," uvedl Sulovský.

O konci kariéry neuvažuje

Samotná hora podle Sulovského nepatří mezi náročné osmitisícovky. "Právě naopak. Každý rok se o výstup na horu pokusí hodně lidí. Za úplatu je tam vozí cestovní kanceláře. Klasická cesta náročná není," řekl Sulovský. I proto se on a jeho tým pokusí vyjít na horu novou a hlavně podstatně náročnější cestou.

Sulovský zatím o konci aktivní kariéry horolezce neuvažuje. "Možná teď dostanu za vyučenou. Ale stále se cítím dobře. V tomto sportu záleží hlavně na zdraví," doplnil horolezec.

Celkem už má za sebou dvě desítky expedic do nejvyššího pohoří světa. Celkem se mu podařilo zdolat tři vrcholy. Vystoupal i na Daulághirí a Makalu. Největším úspěchem ale rozhodně zůstává výstup severní stěnou Mount Everestu, jehož vrchol je ve výšce 8848 metrů nad mořem. Tuto trasu v roce 1991 zdolal společně s Italem Battistinem Bonalim. Jsou první a zatím jediní horolezci světa, kteří touto náročnou trasou na vrchol vyšli.

Reklama