Hlavní obsah

Lezec Ondra vyhrál druhý závod SP v řadě a je v čele seriálu

PRAHA

Šestnáctiletý sportovní lezec Adam Ondra vyhrál druhý závod Světového poháru v lezení na obtížnost za sebou a probojoval se do čela průběžného pořadí seriálu. Po vítězství v Barceloně český závodník o víkendu triumfoval v Imstu, vítěz SP z roku 2004 Tomáš Mrázek obsadil v Rakousku 23. místo.

Foto: Michal Rožek

Sportovní lezec Adam Ondra při závodech SP v rakouském Imstu.

Článek

Ondra již od dětského věku udivuje náročností přelezených sportovních cest na skalách i úspěchy v mládežnickém sportu, kde dvakrát vyhrál juniorský šampionát. V letošním roce začal závodit mezi dospělými a jen potvrdil, že patří mezi světovou elitu sportovního lezení. Na mistrovství světa v Číně vybojoval na přelomu června a července stříbrnou medaili a skvěle si vede i ve Světovém poháru.

V Imstu se brněnský lezec dokázal spolu se Španělem Usobiagou vyrovnat jako jediný s nástrahami finálové cesty a z vítězství se mohl radovat díky lepšímu výsledku ze semifinále. Pořadí SP vede Ondra s náskokem dvaceti bodů na Usobiagu.

Dalším českým zástupcům se v Rakousku do finále nahlédnout nepodařilo. Dvojnásobný mistr světa Mrázek závodí po vleklém zranění šlach a se soutěží se musel rozloučit v semifinále, Michal Roček neprošel kvalifikací. Mezi ženami, jimž kralovala domácí Johanna Ernstová, se do semifinálových bojů nepodařilo proklouznout Soně Hnízdilové.

Světový pohár v obtížnosti má další zastávku na konci září v belgickém Puursu a 6.-7. října se sjede lezecká špička do Brna.

SP v lezení na obtížnost - Imst (Rak.)
Muži: 1. Ondra (ČR), 2. Usobiaga (Šp.), 3. McColl (Kan.), ...23. Mrázek, 53. Rožek (oba ČR). Průběžné pořadí SP: 1. Ondra 251 b., 2. Usobiaga 231, 3. Amma (Jap.) 200, ...18.-19. Mrázek.
Ženy: 1. Ernstová, 2. Eiterová (obě Rak.), 3. Dufraisseová (Fr.), ...35. Hnízdilová (ČR). Průběžné pořadí SP: 1. Ernstová 208, Eiterová 203, Vidmarová (Slovin.) 176.

Reklama