Hlavní obsah

Stolní tenisté prohráli ve čtvrtfinále s Dánskem 0:3

STUTTGART

Stolní tenisté na medaili z mistrovství Evropy v soutěži družstev nedosáhli. Ve čtvrtfinále v pondělí podlehli Dánsku 0:3 na zápasy a budou hrát o 5. až 8. místo s Běloruskem. Čtvrtfinálový souboj proti Rumunkám čeká v úterý ještě družstvo žen.

Článek

Dánové v čele s Michaelem Mazem byli před utkání favority, všechny tři zápasy ale byly velmi vyrovnané. V tom prvním se dostal Dmitrij Prokopcov dokonce do dvousetového vedení a zdálo se, že si udrží na šampionátu neporazitelnost. Jeho soupeř Maze však zabojoval a získal pro Dány první bod.

V druhé dvouhře prohrál nejzkušenější český reprezentant Petr Korbel 1:3 na sety s Finnem Tugwellem, obrat nepřinesl ani Josef Šimončík, jenž po další bitvě podlehl Martinu Monradovi 2:3.

"Výsledek sice vypadá jednoznačně, ale myslím si, že to tak hladké nebylo. Prokopcov vedl s Mazem 2:0 na sety a Šimončík prohrál s Monradem devět v pátém. Chybělo nám trochu štěstí, ale na druhou stranu musím přiznat, že Dánové hráli velmi dobře. Hráli hodně na riziko a většinou jim to vycházelo. Kdyby Dima dotáhl zápas s Mazem do vítězného konce, mohlo to být o něčem jiném," řekl spolupracovníkovi ČTK trenér českých stolních tenistů Tomáš Demek.

Český tým si postup do čtvrtfinále vybojoval v dopoledním duelu proti Belgii a svou základní skupinu vyhrál. Na zopakování bronzového úspěchu z roku 2005 si tak musí počkat minimálně do dalšího šampionátu, který se uskuteční příští rok v Ostravě.

Belgie byla bez Saiva

Samotné utkání s Belgií mělo poměrně hladký průběh. Soupeř nemohl kvůli zranění postavit svoji jedničku Jeana-Michela Saiva. "Vyhráli jsme tři nula a ušetřili síly na večerní čtvrtfinále, které bude o něčem jiném," řekl spolupracovníkovi ČTK trenér Tomáš Demek.

Výborně si ve Stuttgartu vede Dmitrij Prokopcov, který v dresu české reprezentace prožívá zdařilou premiéru na evropském šampionátu. Ze tří utkání třikrát vyhrál. "Jsem pochopitelně rád, že se mi daří, důležitější však je, že jsme postoupili do čtvrtfinále, což bylo naším prvotním cílem," uvedl devětadvacetiletý reprezentant před čtvrtfinále.

Ženy nestačily na Polky 

V posledním utkání ve skupině stolní tenistky nestačily na Polsko, které si tak zajistilo postup z prvního místa. České hráčky prohrály 1:3, když se o jediný bod zasloužila Dana Hadačová proti handicapované Natalii Partykové.

Dramatické souboje se dvěma hráčkami čínského původu sváděla Iveta Vacenovská, oba ale prohrála 10:12 v pátém setu, přestože měla v každém utkání mečboly.

"Holky podaly výborný výkon. Sehrály s Polskem naprosto vyrovnané utkání, mnoho nechybělo a mohly ho poprvé v historii porazit. Chybělo nám k tomu i trochu sportovního štěstí. Nic se ale neděje. Důležité je, že děvčata prokazují dobrou formu, opět se přesvědčila o tom, že mohou hrát vyrovnané zápasy i s favorizovanými celky," zhodnotil kouč Miroslav Cecava.

Mistrovství Evropy ve stolním tenisu ve Stuttgartu - družstva:
Muži, skupina C:
Česko - Belgie 3:0
Pavelka - Vostes 3:1 (-6, 10, 5, 9), Korbel - Bratanov 3:0 (7, 9, 13), Prokopcov - Rogiers 3:0 (12, 4, 13). Češi vyhráli skupinu a postoupili do čtvrtfinále.
Čtvrtfinále:
Česko - Dánsko 0:3
Prokopcov - Maze 2:3 (11, 6, -5, -9, -5), Korbel - Tugwell 1:3 (5, -8, -5, -10), Šimončík - Monrad 2:3 (-8, 10, -9, 9, -9).
Ženy, skupina B:
Česko - Polsko 1:3
Štrbíková - Li Čchien 0:3 (-9, -10, -7), Vacenovská - Sü Ťie 2:3 (-1, -8, 7, 4, -10), Hadačová - Partyková 3:2 (8, 12, -10, -5, 8), Vacenovská - Li Čchien 2:3 (-2, -6, 6, 9, -10). Češky obsadily ve skupině druhé místo a postoupily do čtvrtfinále.
Čtvrtfinálové dvojice:
Česko - Rumunsko, Nizozemsko - Bělorusko, Chorvatsko - Francie, Polsko - Německo.

Reklama

Související témata: