Hlavní obsah

Koncepce státní podpory sportu v ČR navrhuje nové zdroje financování

PRAHA

Návrhy dalších zdrojů financování, než jen ze státního rozpočtu, přináší nová koncepce státní podpory sportu v České republice. A tak by v případě schválení mohly jít peníze do sportu také z České televize, sázkových a loterijních společností i autorských práv.

Foto: ČOV

Místopředseda ČOV pro ekonominku Jiří Kejval

Článek

"Sport je nejmasovějším projevem občanské společnosti v naší zemi a jako takový si zasluhuje zvýšenou pozornost," prohlásila na čtvrteční prezentaci Koncepce státní podpory sportu v České republice Miroslava Kopicová, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy. A proto se sešla expertní skupina složená ze zástupců sportovního prostředí a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, aby vytvořila novou koncepci podpory sportu.

Nová studie se zabývá třemi hlavními body, a to současným stavem sportu v ČR, cíly státní politiky ve sportu a prioritami státní politiky ve sportu. Již dubnová analýza ukázala, že sport jako ekonomické odvětví přináší do státního rozpočtu více prostředků, než z něj prostřednictvím dotací dostává. A tak by měl být sport ještě více financován. Koncepce však navrhuje řešení, které by státní rozpočet nezatížilo a sportovnímu prostředí by mohlo přinést miliardu korun ročně navíc.

Peníze z loterie i České televize

"Zdroje ze státního rozpočtu jsou pro nás do jisté míry omezené, a tak se snažíme hledat jiné potencionální zdroje financování. Inspirovali jsme se v Anglii, Německu a pokoušíme se podobné principy aplikovat u nás," řekl Jiří Kejval, místopředseda ČOV pro ekonomiku a marketing. Jedním z navrhovaných zdrojů příjmů je Česká televize. "Ta bude do konce roku 2011 využívat koncesionářské poplatky na digitalizaci. A tak nás napadlo, že by poté mohly být tyto poplatky přerozděleny sportu a kultuře," vysvětlil dále Kejval.

Další finanční prostředky by do sportu mohly přijít prostřednictvím autorských práv, která by byla zavedena ve sportovním prostředí. Při většině projekcí v restauracích a dalších veřejných prostorách je sport jedním z nejčastěji sledovaných programů. Avšak prostředky vybrané za autorská práva jsou děleny hlavně mezi hudební producenty. "Chlapi v hospodě koukají na sport a peníze pak dostane Madonna. A to bychom chtěli určitě změnit," vysvětluje další návrh financování Kejval. "A rádi bychom také viděli více peněz ve sportu z výnosů sázkových a loterijních společností."

Podpora mládeže

K jedněm z nejdůležitějších cílů ve studii patří zaměření na lékařskou péči sportovců, výzkum a vědu a také podpora handicapovaných sportovců. Hlavní prioritou státní politiky ve sportu bude mládež. Pokud by tedy byla nová koncepce schválena, mělo by jít více peněz na mladé sportovce, na jejich zdravotní zabezpečení a větší podpory by se také měli dočkat sportovci ve věku 19 až 23 let.

Kdy však začnou nové návrhy financování fungovat, není jasné. "K tomu, aby se návrhy uvedly do praxe, potřebujeme změnu zákonů. A vzhledem k nejasné politické situaci, to asi bude trvat déle. Určitě to tedy nebude v řádech měsíců, ale spíše let," uzavřel Kejval.

Reklama