Hlavní obsah

Zápasníci míří na MS, Švec s Válou si prohodili váhové kategorie

Devítičlenná výprava českých zápasníků se představí na MS, jež se koná od pondělí do neděle 27. září v dánském Herningu. Marek Švec a David Vála, kteří jsou největšími medailovými nadějemi, si oproti mistrovství Evropy ve Vilniusu na přelomu března a dubna vyměnili váhové kategorie, v nichž budou zápasit. Švec se posunul do kategorie do 120 kilogramů, Vála zkusí štěstí ve váze do 96 kg.

Článek

"Sestava je dost podobná té z mistrovství Evropy. Změny jsou v kategoriích do 60 kg, kde Petra Švehlu nahradil Ondřej Ulip, a do 66 kg, tam jede Tomáš Sobecký místo Karla Hanáka," řekl na úterní tiskové konferenci v Praze vedoucí výpravy Belo Svitek.

"Švehla změnil zaměstnání, dělá kondičního trenéra hokejistům v Chomutově, tak jsme se dohodli, že MS vynechá. Neznamená to ale, že by s reprezentací skončil. U Hanáka se vyskytly zdravotní problémy, proto se Sobecký vrací na vrcholnou akci místo něho," vysvětlil hlavní důvody změn trenér Ervín Varga.

Z prohození kategorií mezi Švecem a Švehlou má smíšené pocity. "Že jde Marek do těžší váhy, v tom nevidím problém. Ale David v 'šestadevadesátce', to už mám trochu obavy, jak to dopadne," připustil Varga. Ohledně medailových ambicí byl opatrný. "Nejvíce spoléháme jako obvykle na Švece, Válu a Sobeckého. Přál bych si, aby Švec navázal na své výkony z kategorie do 96 kg a Vála skončil nejhůře do osmého místa."

Početná výprava odpovídá podle něho spíše zápasnickým velmocím, k nimž se však Česko neřadí. "Je to tím, že svaz hradí plně účast pouze Švecovi, Válovi a Martinákové, částečně přispívá Sobeckému a Zyklové, ostatní si museli zajistit prostředky od oddílů, sponzorů či vlastních zdrojů," uvedl Varga.

Švec bere změnu jako další výzvu se ukázat. "Ta výměna nastala ze dvou důvodů. David si už na ME chtěl vyzkoušet kategorii do 96 kg, ale nakonec jsem v ní byl já, tak jsme se dohodli, že to prohodíme teď," řekl bývalý dvojnásobný vicemistr světa. Také už se mu v 36 letech nechce shazovat přebytečné kilogramy. "Uvidíme, jak to dopadne. Neříkám, že z toho musí hned být medaile, ta by byla fantastická a hodně překvapivá, ale důležité bude to, jaký z toho budu mít pocit. Třeba i s výhledem na olympiádu v Londýně," prohlásil Švec, jenž má za sebou tři olympiády.

Cesta k medaili by podle něho mohla být teoreticky o něco snadnější než ve Vilniusu, kde vybojoval bronz. "Evropa byla považována za složitější, co se týká postupu do závěrečných bojů, bylo to zhuštěnější. Na druhou stranu se na MS objeví řada nových borců třeba z Kuby či USA. O některých soupeřích vím, ale přibývají mladší a mladší, takže narazím asi i na nové," předpokládá Švec.

Nominace na MS:
Řecko-římský styl:
Muži: Jan Hocko (do 55 kg), Ondřej Ulip (do 60 kg), Tomáš Sobecký (do 66 kg), Petr Novák (do 74 kg), Vojtěch Kukla (do 84 kg), David Vála (do 96 kg), Marek Švec (do 120 kg).
Ženy: Lenka Martináková (do 55 kg), Martina Zyklová (do 63 kg).

Reklama