Hlavní obsah

Šachoví titáni jsou zpět. Karpov se znovu utká s Kasparovem

Dnešní šachové velmistry vyjmenuje jen málokdo, ale tyhle muže znali kdysi všichni. Mají už sice stříbro ve vlasech, ale na rivalitě mezi velikány Garri Kasparovem a Anatolijem Karpovem se toho příliš nezměnilo. Legendární šachisté v úterý ve španělské Valencii znovu usedli ke stejné šachovnici v opakování 25 let staré bitvy o šachový trůn.

Foto: ČTK/AP

Kasparov už bojoval s počítačem, nyní se opět střetne s Karpovem.

Článek

Karpov i Kasparov slíbili, že udělají vše pro to, aby měla jejich partie stejné grády jako před lety. V roce 1984 byl kontroverzní duel předčasně zastaven, bez zřejmého vítěze celého dramatu, po pěti měsících hry. Ačkoliv oba tvrdí, že už nejsou ve vrcholné formě, na utkání se pečlivě připravovali několik týdnů. Není divu, na takové duely se nezapomíná a ve hře je opět prestiž obou šachistů.

Stejně jako před lety, i tentokrát budou souboj Kasparova s Karpovem bez dechu sledovat také diváci. Organizátoři připravili internetový přenos a očekávají zájem až deseti miliónů diváků po celém světě. „Oba jsme stále schopni odehrát vynikající partie,“ uvedl nyní 46letý Kasparov, který naposledy táhl figurkami v soutěžním mači před téměř pěti lety. Sázkové kanceláře více favorizují právě Kasparova, už vzhledem k jeho věku. Rival Karpov je o dvanáct let starší.

Politická nálepka

Jejich střetnutí má nejen sportovní a historickou nálepku, ale také tu politickou. Šťávu dodává partii fakt, že Karpov vždy patřil k loajálním komunistům a oficiálním tvářím sovětského režimu, zatímco Kasparov byl nepohodlný tehdy a je takový i dnes. Patří k odpůrcům ruského premiéra Vladimira Putina, stál v čele demonstrací proti němu a byl dokonce ve vězení.

Že ti dva spolu nesouhlasí prakticky v ničem, o tom hovořil i sám Karpov. „Jako lidské bytosti jsme zcela rozdílní prakticky v jakékoliv oblasti života,“ prohlásil. Přesto se zdá, že osobní zášť mezi dvěma velkými protivníky není. Kasparov svého letitého rivala ocenil na tiskové konferenci ve Valencii. „Mnoho přátel na mě náhle zapomnělo, když jsem byl uvězněn. Ale Karpov se pokusil mě navštívit,“ uvedl.

Jeden vsadil na tým, druhý na mládí

Na blížící se partie se oba připravovali velmi pečlivě. Karpov měl k dispozici celý trenérský tým, který ho důkladně připravoval v uplynulých dvou týdnech, Kasparov se zase spolehl na dravé mladí a trénoval s osmnáctiletým norským talentem Magnusem Carlsenem.

„Jsem zvědav, jestli budu schopen obnovit svůj herní instinkt,“ přemýšlel Kasparov, kterému by podle vlastních slov mohl hrát nižší věk do karet, obával se ale nedostatku herní praxe. Ta je zase spíše na straně Karpova.

V památné bitvě o světový titul se Karpov s Kasparovem utkali v letech 1984 až 1985 celkem ve 48 particích, z nichž tři vyhrál Kasparov, pět připadlo Karpovovi. Titul tehdy nebyl udělen, Kasparov jej získal až o několik měsíců později. Jak opakování souboj dopadne nyní, to bude zřejmé na sklonku týdne.

Reklama