Hlavní obsah

Trenér Novák: Už se těším, až si zase pobrečím u stupňů vítězů

Začátkem listopadu začne naší největší olympijské naději, rychlobruslařce Martině Sáblíkové, sezóna. Její trenér Petr Novák říká, že je Martina ještě v lepší formě než na konci té velmi úspěšné minulé. A tak věří tomu, že jeho svěřenkyně přiveze z olympiády ve Vancouveru medaili a on si bude zase moci pobrečet u stupňů vítězů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková (vpravo) a trenér Petr Novák na tiskové konferenci

Článek

Jak jste spokojený s přípravou na nadcházející olympijskou sezónu?

Já nikdy spokojený nejsem. Letní přípravu nám narušila škola a maturita. Martina pak byla hodně unavená, takže jsme se rozhodli neexperimentovat. Vynechali jsme i některé cyklistické a in-line závody a pořádně jsme se zakousli do tréninků. Zapracovali jsme na všem, na technice a asi nejvíce na síle. Myslím, že Martina je na tom ještě lépe než na konci minulé sezóny. Olympijské hry by už klidně mohly začít příští týden. Martina je schopná atakovat nejrychlejší časy na tři i pět kilometrů.

Co všechno vás do olympijských her ve Vancouveru ještě čeká?

Již tuto neděli odjíždíme na led do italského Turína. Odtud pak zamíříme na další soustředění do Collalba a Erfurtu. A poté už to všechno vypukne. V úterý 3. listopadu nabereme směr Berlín, kde 6. listopadu odstartuje Světový pohár. Další týden se zúčastníme svěťáku v Heerenveenu, pak v Hamaru, Calgary a Salt Lake City. To už bude polovina prosince. Domů se vrátíme před Vánoci a po nich zase vyrazíme do světa. V lednu nás ještě čeká mistrovství Evropy.

Takže se už na začátek sezóny těšíte?

Jak se to vezme. Na jednu stranu se netěším, protože budu mít skoro každý den od sedmi do půlnoci honičku. Na druhou se těším. A to hlavně na to, až si zase pobrečím u stupňů vítězů. Věřím, že to bude často (úsměv).

Sledujete už nyní, jak si vedou největší soupeřky Martiny?

Tak trochu sleduji. Její největší soupeřky se připravují hlavně v zámoří, nic převratného jsem ale nevypozoroval. Konkurence se podle mě moc nezměnila a těch opravdu hodně vážných soupeřek bude mít Martina tak osm až deset. Určitě budou v dobré formě zase Němky Anschützová-Thomsová a Beckertová, Kanaďanky Grovesová, Hughesová, Klassenová, Holanďanky van Deutekomová, Groenevoldová a olympijská vítězka Wüstová. Hodně se zlepšila také Japonka Hozumiová. Otázkou zůstává, jak to dopadne s další skvělou německou závodnicí Pechsteinovou, která má kvůli podezření z dopingu dvouletý distanc.

A co vaše další svěřenkyně Jirků a Erbanová, jak ty si vedou?

Karolína Erbanová, které teprve bude sedmnáct let, se teď hodně zlepšila. Myslím, že má šanci vyjet si účast na olympijských hrách. Pokud si všechno dobře srovná v hlavě a nebude dělat chyby, kvůli nimž byla diskvalifikována na juniorském mistrovství světa a přišla tam tak o medaili, myslím, že nebude mít daleko do desítky i v závodech seniorek. S Andreou Jirků je to horší, tu trápí bolavá kolena. Uvidíme, jak se jí podaří dohnat tréninkové manko. Kdyby ne, tak za ní nemám v současnosti náhradnici do družstva.

Spekulovalo se o Kateřině Novotné, která závodí na krátké dráze...

Bohužel ne. Kateřina nemá na to, aby na dlouhých tratí zajela limit pro účast na olympiádu. Mám sice v týmu čtrnáctiletou závodnici, ta ale bude připravená až na příští olympiádu.

S čím tedy budete na olympiádě ve Vancouveru spokojený?

Já budu šťastný, když Martina získá nějakou medaili. Věřím tomu, že bude bojovat o zlato.

Reklama