Hlavní obsah

Rogge očekává další růst příjmů za přenosy z olympiád

KODAŇ

Za televizní práva na přenosy z olympijských her ve Vancouveru 2010 a Londýně 2012 inkasoval Mezinárodní olympijský výbor rekordních 3,8 miliardy dolarů a v dalším čtyřletém cyklu se chystá tuto částku ještě zvýšit. Na zasedání MOV v Kodani to ve středu řekl předseda Jacques Rogge.

Foto: Keld Navntoft, Reuters

Předseda Mezinárodního olympijského svazu Jacques Rogge

Článek

Zvýšení prý lze očekávat i přesto, že hry v roce 2016 uspořádá Rio de Janeiro a nikoli Chicago, které by podle expertů přineslo ještě vyšší příjmy. Další vylepšení příjmové stránky MOV umožňují hlavně takzvaná nová média, jakými jsou internet a mobilní telefony.

Cena televizních práv neustále roste. Za první přímé přenosy z her ve Squaw Valley a v Římě v roce 1960 zaplatily televize dohromady jen něco málo přes milión dolarů.

Už teď má MOV uzavřené smlouvy na přenosy ze Soči a Ria de Janeiro za 920 miliónů dolarů. Největší částku mu přinese kontrakt s americkou televizí, s jehož uzavřením MOV počítá až po odeznění ekonomické recese. Za Vancouver a Londýn zaplatila NBC 2,2 miliardy dolarů.

Rogge dále uvedl, že MOV i přes problémy světové ekonomiky dál bohatne. Jeho jmění mělo na konci loňského roku hodnotu 422 miliónů dolarů, na konci srpna to bylo o 33 miliónů víc.

Reklama

Související témata: