Hlavní obsah

Golf a ragby blízko olympiádě

PRAHA

Už v pátek se možná rodina olympijských sportů rozroste o dva nováčky. Z původní sedmičky uchazečů zbyly po rozhodnutí výkonného výboru Mezinárodního olympijského výboru jen golf a ragby, o každém se v Kodani bude hlasovat zvlášť.

Článek

Golfisté si zahráli na OH naposledy před 105 lety, ragby není na programu od roku 1924. V případě úspěchu by se tyto sporty znovu objevily v programu her v Rio de Janeiru v roce 2016.

Větší naděje se dávají golfu, v němž se točí velké peníze a jeho zařazení by mohlo přinést nové sponzory i MOV. „Lobbing v zákulisí pracuje tvrdě, podle mě projde,“ tvrdí místopředseda Českého olympijského výboru pro sport František Dvořák, jenž naopak tolik nevěří ragby, které by se kvůli omezenému počtu účastníků olympiády hrálo v sedmi hráčích v mužské i ženské verzi. „I mnoho pravověrných ragbistů tvrdí, že to je jiný sport, něco jako fotbal a malá kopaná,“ srovnává Dvořák. Předseda MOV Jacques Rogge je ale bývalý ragbista…

Oba sporty budou mít v Kodani zhruba dvacetiminutovou prezentaci, kde mají poslední možnost zapůsobit na 106 delegátů, z nichž potřebují hlasy nadpoloviční většiny. Golfu přímo na místě vyjádří podporu jeho hvězda Michelle Wieová, Tiger Woods přednese vzkaz prostřednictvím nahrávky na obrazovce v rámci prezentace.

Před čtyřmi lety byly z programu her od Londýna 2012 vyřazeny baseball a softball, se snahou o návrat letos neuspěly, stejně jako další uchazeči, karate, squash a in-line bruslení. V Kodani proběhne i volba šéfa MOV, jediným kandidátem ale je dosavadní předseda Rogge.

Reklama