Hlavní obsah

Rogge je na další čtyři roky prezidentem MOV

KODAŇ

Belgičan Jacques Rogge byl v pátek znovu zvolen prezidentem Mezinárodního olympijského výboru. Funkci zastává od roku 2001, nyní se chystá na poslední čtyřleté období. Při volbách v Kodani neměl protikandidáta.

Foto: Keld Navntoft, Reuters

Předseda Mezinárodního olympijského svazu Jacques Rogge

Článek

Sedmašedesátiletého funkcionáře zvolilo 88 členů výboru MOV, jen jeden byl proti. Před samotným procesem požádal brazilský člen MOV a bývalý šéf fotbalové federace FIFA Joao Havelange o veřejné hlasování, Rogge ale trval na tajné volbě.

Před osmi lety musel charismatický Belgičan porazit tři soupeře, aby se stal osmým mužem v čele olympijské organizace. Tehdy vystřídal Španěla Juana Antonia Samaranche, jenž funkci zastával 21 let.

"Je to pro mě velká pocta. Společně jsme toho již hodně dosáhli," řekl v Kodani v děkovné řeči vystudovaný lékař, jenž se v civilním životě věnuje ortopedii. Jeho hlavní prioritou byl vždy boj s dopingem, což chce dodržet i v následujících čtyřech letech. Prosadil také založení olympiády mládeže, která bude mít příští rok premiéru v Singapuru.

V minulosti rovněž aktivním sportovcem

"Budeme oddanými spojenci sportovců. Zmenšíme rozdíly ve sportu mezi rozvojovými a vyspělými zeměmi a také mezi muži a ženami," nastínil své vize do budoucnosti.

Rogge byl v minulosti rovněž aktivním sportovcem, třikrát se zúčastnil olympijských soutěží v jachtingu, úspěšný byl i v ragby. Právě tento sport se společně s golfem dostal díky dnešnímu hlasování MOV zpět na program her pro roky 2016 a 2020.

Ještě předtím byli novými viceprezidenty MOV zvoleni Ital Mario Pescante a Ser Miang ze Singapuru, neúspěšní byli zástupci z Tchaj-wanu a Sýrie. Ve svých funkcích bylo na další období potvrzeno všech 106 členů MOV včetně jediného českého zástupce Jana Železného.

Nově se členy stali dánský korunní princ Frederik, šéfové národních výborů Habu Ahmed Gumel z Nigérie, Habíb Abdul Nabí Mackí z Ománu a Richard Peterkin z ostrova Svatá Lucie, prezidentka fotbalového svazu v Burundi Lydia Nsekeraová a prezident Světové federace jachtingu Goran Petersen ze Švédska. Ze současného počtu 112 členů ubudou na konci roku Walther Tröger z Německa, Tamás Ajan z Maďarska a Číňan Che Čen-liang.

Reklama