Hlavní obsah

Zlomenina? Už je to dobré, říká žokej

PARDUBICE

Drobné postavy jezdců vydrží hodně. Josef Váňa s pěti triumfy, hrdina Velké pardubické, by o tom mohl vyprávět. Ale letos startoval jednou jedinkrát, žádný karambol šestapadesátiletý dostihový matador neutrpěl.

Foto: archiv

Žokej Josef Váňa

Článek

Zato jeho rivalové padali. I žokej Michal Köhl, který se může pyšnit jako jediný letošním skalpem favorizované Sixteen, klenotem Váňovy stáje, musel do péče lékařů. „Ale už je to dobré,“ říká k pochroumané klíční kosti. „Jinak bych do Velké ani nešel,“ říká jezdec, který osedlá hnědáka Profila.

„Copak může být zlomenina po třech týdnech v pořádku?“ namítá Jaroslav Myška, další z žokejů, který také povede adepta na přední pozice, Mandarina. „Ale u koní nejsou fotbalisti, ti leží s bolavým palcem za velký peníze měsíc, my to omotáme izolací a jede se dál,“ říká Myška.

I Josef Bartoš, který sebe samotného i klisnu Sixteen může přivést k třetímu triumfu v dostihu, měl trable. V dubnu se zranil při výjezdu za dostihy do Itálie. Utrpěl zlomeniny v obličeji, v Plzni ho museli operovat a měsíc byl mimo hru. „Jsem ale dávno v pořádku. Cítím se moc dobře,“ poznamenal žokej klisny, jež se může stát dalším koněm s třemi triumfy po sobě. Pro ten první ovšem dojela s Andrésem v sedle, zato Bartoš své první vítězství urval s Decent Fellowem. Se Sixteen může vyhrát podruhé. A přiblížit ji slavnému Železníkovi, který vyhrál čtyřikrát.

Jezdec šokuje kondicí, i proto je brán jako domácí žokejská jednička. V neděli je odhodlán nastoupit do všech dostihů programu. „Je to obdivuhodné, co jezdci zvládnou, možná ani ty dostihy před Velkou nejdou na doraz, to nejde vydržet,“ přemítá Miroslav Petráň, jeden z šéfů pořádajícího Dostihového spolku.

I vzhledem k zátěži žokejů zůstává Velká pardubická, hlavní domácí dostih sezóny, v nedělním programu už léta jako poslední. „Pak už by těžko něco zvládli, dávný případ úmrtí kapitána Poplera v dostihu po Velké to potvrzuje,“ dodává Petráň.

Reklama