Hlavní obsah

Končím! Řekli letos Nedvěd, Maier, Sundin a další skvělí sportovci

PRAHA

I když rok 2009 ještě neskončil, aktivní kariéru už ukončila řada hvězd. Do sportovního důchodu zamířily jak fotbalové, tak i hokejové legendy - Nedvěd, Maldini, Figo, Sundin, Holík. A k nim se přidali i další skvělí sportovci. Ze svahů se už nebudou střemhlav pouštět lyžaři Maier a Götschlová. A Špotákovou už nebude "trápit" oštěpařka Neriusová.

Foto: ČTK/AP

Kariéru letos ukončil i fotbalista Pavel Nedvěd.

Článek

Toto úterý oznámil konec své bohaté kariéry legendární lyžař Hermann Maier. Šestatřicetiletý Rakušan doslova šokoval svým náhlým odchodem ze sportovní scény, neboť minulý týden se ještě připravoval na nadcházející olympijskou sezónu. Avšak nakonec se dvojnásobný olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa rozhodl, že se přeci jen už rozloučí "s povoláním svých snů," jak sám řekl.

Lyžařský svět tak během roku přišel o další hvězdu. V srpnu se loučila jedna z nejúspěšnějších alpských lyžařek historie Renate Götschlová, která na jaře očekává narození potomka. V dubnu kvůli astmatu a problémům s kolenem skončil olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa, norský běžec na lyžích Tor Arne Hetland. A na olympijských hrách ve Vancouveru už neuvidíme ani obhájce zlata ve skoku na lyžích Larse Bystöla z Norska.

Na rozloučenou zamával Nedvěd i Maldini

Fotbalové fanoušky jistě zamrzel odchod tří legend. Kopačky pověsil na hřebík držitel Zlatého míče z roku 2003, český záložník ve službách Juventusu Turín Pavel Nedvěd. Kariéru ukončil i nejlepší fotbalista světa z roku 2001 Portugalec Luis Figo, který s Realem Madrid vyhrál i prestižní Ligu mistrů. A v Itálii zavládl smutek 31. května, když se loučil jeden z nejlepších obránců všech dob a ikona AC Milán Paolo Maldini.  

A hokejoví fandové budou zajisté postrádat švédského útočníka Matse Sundina, který v roce 2006 získal olympijské zlato. Chybět na ledě bude také dvojnásobný vítěz Stanley Cupu Robert Holík, druhý nejproduktivnější Čech v historii NHL. Kariéru letos ukončil i dlouholetý kapitán a patriot Colorada Avalanche Joe Sakic a finský obránce Teppo Numminen, majitel dvou stříbrných a jedné bronzové medaile z olympijských her. Z českých hráčů už na ledě nespatříme brankáře Romana Čechmánka, olympijského šampióna z Nagana 1998.

Atletika přišla o několik olympijských vítězů

O své hvězdy přišla i atletika. Již dlouho dopředu avizovala odchod oštěpařka Steffi Neriusová. Sedmatřicetiletá Němka se s kariérou loučila tím nejlepším možným způsobem, když na srpnovém mistrovství světa v Berlíně vybojovala zlatou medaili. Za to šok způsobil svým rozhodnutím úřadující olympijský vítěz a mistr světa v hodu kladivem Primož Kozmus. Důvodem odchodu třicetiletého Slovince jsou osobní problémy. S atletikou se rozhodla skončit také americká tyčkařka Stacy Dragilaová, olympijská vítězka a dvojnásobná mistryně světa, která byla jednou z průkopnic této disciplíny.

Tretry v letošním roce odložili i další - světová rekordmanka v běhu na 400 m překážek Julia Pečonkinová z Ruska a bývalý mistr světa v běhu na 100 metrů Kim Collins, reprezentant karibských ostrovů Svatý Kryštof a Nevis. Své sbohem řekl atletice také český výškař Tomáš Janků, vicemistr Evropy z roku 2006.

Chalupa končil se stříbrem na krku

Konec aktivní hráčské kariéry oznámilo také několik tenistů. Odešel <span><span>bývalý třetí hráč světa Argentinec Guillermo Coria a Švéd </span>Thomas Johansson, vítěz Australian Open z roku 2002. <span>Na tenisové kurty se nevrátí ani Francouzka Nathalie Dechyová, která ukončila kariéru kvůli těhotenství.</span></span> Pověšení rakety na hřebík čeká již brzy také bývalou světovou jedničku Marata Safina z Ruska. Vítěz US Open 2000 a Australian Open 2005 již před časem oznámil, že je to jeho poslední sezóna.

A odchody se nevyhnuly ani vodním sportům. Se stříbrnou medailí na krku se loučil skifař Václav Chalupa, který se veslování věnoval osmadvacet let. Plavecký svět opustila čtyřnásobná olympijská vítězka a několikanásobná mistryně světa Jana Kločkovová z Ukrajiny.

Reklama

Související témata: