Hlavní obsah

České sportovní legendy zářily na hrách veteránů v Sydney

PRAHA

Skvělých výsledků dosáhli na říjnových Světových hrách veteránů v australském Sydney čeští sportovci. Stolní tenistka Marie Hrachová získala dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili, dvaasedmdesátiletý vzpěrač Václav Tomšík vybojoval ve své kategorii další cenný kov - stříbro.

Foto: Karel Strnad

Zleva: Ladislav Kuchař, Marie Hrachová a Václav Tomšík s medailemi ze Světových her veteránů.

Článek

Letos se Nadačnímu fondu sportovních veteránů podařilo finančně zajistit účast dvou z českých reprezentantů - Hrachové s Tomšíkem. Vedle nich se do australského Sydney ve dnech 10. až 18. října sjelo více než dvacet tisíc závodníků z celého světa.

Češi se mezi nimi neztratili a domů přivezli čtyři medaile. "Původně jsem vůbec neměla v plánu do Sydney jet. Když ale přišla nabídka, neváhala jsem," přiznala 45letá úspěšná stolní tenistka, která na olympiádě v Soulu 1988 obsadila ve dvouhře čtvrté místo.

"Připravovala jsem se poctivě tři měsíce, měla jsem dvou i třífázové tréninky," usmívala se držitelka tří medailí. "Jedno zlato získala ve dvouhře, druhé vyhrála ve čtyřhře a stříbro vybojovala se spoluhráčem Ladislavem Kuchařem v mixu."

"Úroveň byla vysoká a vše předčilo má očekávání. Ve smíšené čtyřhře jsme s Láďou mohli vypadnout klidně už v prvním kole. Ale vzájemně jsme se podporovali a hecovali a dotáhli jsme to až do finále. Takže té stříbrné medaile si opravdu moc vážím," řekla na středeční tiskové konferenci Hrachová.

Tomšík si na medaili věřil

Na Světové hry veteránů se pilně připravoval i dvaasedmdesátiletý vzpěrač Tomšík. "Dva a půl měsíce před hrami jsem se začal velmi intenzivně připravovat. Trénoval jsem čtyřikrát až pětkrát týdně, vždy tak hodinku," vyprávěl Tomšík, držitel pětatřiceti mistrovských titulů ČR a ČSSR.

"Už před odjezdem jsem se cítil velmi dobře. Zúčastnil jsem se ještě Velké ceny Litvínova, kde jsem ve veteránské věkové kategorii obsadil druhé místo. Takže jsem věřil, že bych mohl v Sydney zaútočit na medaili," zavzpomínal Tomšík. A povedlo se. Domů si přivezl stříbro. "Zraji jako víno. Čím starší, tím lepší," smál se legendární vzpěrač.

Reklama