Hlavní obsah

Egyptský hráč El Hindi by rád viděl squash na olympiádě

PRAHA

Ukazoval squash dětem a pak předvedl, jak hraje mistr světa naplno. Kapitán egyptských světových šampiónů Vael El Hindi byl ve středu k vidění v Praze na exhibici s Janem Koukalem. Vyhrál, i když po dramatu, a pak řekl, že squash patří na olympiádu.

Článek

"Squash si zaslouží být na olympiádě mnohem více než jiné sporty," řekl momentálně třináctý hráč světa. Squash si dělal naděje, že by mohl být zařazen do programu her již od roku 2016, ale místo něj plénum MOV dalo přednost golfu a sedmičkovému ragby.

"Já už se olympiády jako hráč nedočkám, to jsem si jistý, ale rád bych tam viděl dnešní mladé," přál si devětadvacetiletý El Hindi. K tomu by jeho sport potřeboval více sponzorů. "Hodně lidí ho hraje, ale málokdo přispěje. Více peněz by přitáhlo ještě více hráčů," řekl.

Rodák z Káhiry si momentálně stále vychutnává pocit mistra světa v soutěži družstev. Jako kapitán zvedl pohár pro šampiony nad hlavu začátkem října. Na letišti v Egyptě pak tým vítaly tisíce fanoušků, druhý den je přijal prezident a hráčům se dostalo ovací při fotbalovém utkání, přičemž v hledišti jim aplaudovalo sto tisíc lidí.

"Je to neskutečný pocit, který nedokážu popsat. Na tom stadionu jsem se cítil jako malej kluk, trochu se i bál, ale nikdy na to nezapomenu a jednou to budu vyprávět dětem," zářil El Hindi. "U nás je squash populárním sportem a já vyrostl díky mnoha vzorům, které jsem měl, ale také za podpory školy a vládních programů," řekl africký squashista.

Parťáci mu říkají Joker

Kvůli týmové soutěži má i svoji přezdívku. Jeho parťáci mu říkají Joker. Proč? V egyptském dresu platí za žolíka. "Jsem jediný hráč, který byl a je družstvu pokaždé k dispozici. Jsem kapitán týmu, mohou mě použít kdykoli a nikdy se nevzdávám," vysvětlil hráč.

Do Egypta El Hindi v posledních letech jezdí jen na návštěvu. Žil ve Francii, v Anglii a nyní je jeho domovem New York. "Mám rád změnu a nazývám se na okruhu světoobčanem," řekl. Jeho světovost dokládá například i fakt, že hraje francouzskou, německou a anglickou ligu, sám se snaží založit americkou soutěž. "Měla by se hrát v New Yorku, Bostonu a Chicagu, snad se to rozroste," doufal El Hindi.

Kdysi začínal s tenisem, ale nakonec utekl ke squashi, který mu je bližší. "A myslím, že jsem udělal dobře," řekl.

Squashem si nevydělá jako tenisté, ale bude-li v elitní desítce, tak se solidně uživí. "Tenis je, co se týče peněz, na hony vzdálen, ale dá se squashem vydělat. Hlavní je, že dělám práci, která mě baví, a navíc díky tomu mohu platit účty, nájem a ještě se bavit. A proto to všichni děláme, protože máme squash moc rádi," konstatoval El Hindi.

Reklama