Hlavní obsah

Krasobruslař Verner: Mým snem je porazit Pljuščenka

Veronika FeltováSport.cz

Olympijskou sezónu začal krasobruslař Tomáš Verner druhým místem na Grand Prix v Paříži. Se svým výkonem byl spokojený, ale zdokonalovat své dva nové programy bude i nadále. Rád by si totiž zopakoval předešlé roky, kdy se postupně zlepšoval... A třeba se mu nakonec povede splnit si i sen - porazit fenomenálního Jevgenije Pljuščenka.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Tomáš Verner na Grand Prix v Paříži

Článek

V březnu skončil Tomáš Verner čtvrtý na mistrovství světa v Los Angeles. Delší odpočinek si ale třiadvacetiletý krasobruslař nedopřál, prakticky okamžitě se začal připravovat na novou sezónu, která je olympijská... "Rád bych totiž završil olympijský cyklus co nejlépe," řekl na pondělní tiskové konferenci Verner.

Hned první start se Tomáši Vernerovi povedl, před deseti dny skončil na Grand Prix v Paříži na druhém místě. "První krok se mi povedl, a tak doufám, že budu pokračovat v nastoleném duchu. Přál bych si, aby to bylo jako v minulých sezónách, kdy byl můj první závod nejhorší a pak jsem se postupně zlepšoval. Pokud to tak bude, máme se na co těšit. Hlavně já...," zamýšlel se nad olympijským rokem rodák z Písku.

Cíl na olympiádě ale prozradit nechtěl. "Samozřejmě, že mám ambice a někam směřuji. Kde bych se chtěl umístit ale zatím neřeknu. Určitě je ale mým snem porazit Jevgenije Pljuščenka, který o víkendu vyhrál GP v Moskvě," prohlásil mistr Evropy z roku 2008. A co návratu fenomenálního krasobruslaře říká? "Viděl jsem jeho jízdy na videu. Po technické stránce je skvěle připraven. Ve skocích byl stoprocentní. Ale v dalších komponentech si myslím, že ještě ztrácí a není to úplně ono. U rozhodčích těží ze svých předešlých úspěchů. Snad se to časem změní," dodal Verner.

Výhodou by měl být trénink

Olympijské hry začínají 12. února, do té doby chce Tomáš Verner pilně trénovat a zdokonalovat své dva nové programy. "Na každém tréninku zkouším obě jízdy  v kompletní podobě. Zezačátku to bylo hodně náročné, cítil jsem se unavený. Nyní už však zvládám oba programy bez větších problémů," řekl vicemistr Evropy z roku 2007. "Myslím si, že když budu obě jízdy neustále zkoušet, nemusel bych pak být na olympiádě tolik nervózní. Když je budu mít dobře zažité, mohla by to být pro mě výhoda."

O nadcházejícím víkendu se Tomáš Verner chystá na závod do Štýrského Hradce a  poté zamíří do Los Angeles na Americkou brusli. "V USA bych si chtěl zajistit účast na prosincovém finále GP. Pak bych se měl ještě 17. prosince představit na domácím mistrovství republiky a v lednu mě čeká evropský šampionát v Estonsku." Tam by se mohl český krasobruslař poprvé setkat i Pljuščenkem z Ruska.

Reklama