Hlavní obsah

Semifinále judista Krpálek stihl na poslední chvíli a juniorský titul z MS obhájil

Veronika FeltováSport.cz

O uplynulém víkendu obhájil judista Lukáš Krpálek titul juniorského mistra světa. Cesta za vítězstvím ale nebyla úplně jednoduchá, neboť semifinále osmnáctiletý Krpálek málem nestihl... Vše ale nakonec dobře dopadlo, talent českého juda se našel a mohl pokračovat ve své cestě za další zlatou medailí. "Měl jsem jediný cíl - obhájit titul," přiznal Krpálek.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Talentovaný judista Lukáš Krpálek

Článek

Judista Lukáš Krpálek vládne juniorům i nadále. Osmnáctiletý talent minulou neděli obhájil titul juniorského mistra světa v kategorii do 100 kg a splnil tak svůj cíl. "Na světový šampionát jsme odjížděli s tím, že Lukáš musí vyhrát. Kdyby zlatou medaili nezískal, bylo by to pro nás velké zklamání," přiznal Krpálkův trenér Petr Lacina na úterní tiskové konferenci.

A jeho svěřenec v Paříži nezklamal, od prvního kola plnil vše podle plánu. Soupeře měl udolat fyzičkou - a to se mu dařilo. "Lukáš měl za úkol soupeře nejdříve unavit a pak je dorazit. A to splnil, vždy zvítězil ještě před časovým limitem," chválil svého svěřence Lacina.

Málem nestihl semifinále

Ale cesta za obhajobou nebyla tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Lukáš Krpálek se totiž do finále málem nedostal... V den, kdy měl semifinálový zápas, byl jiný časový program a mělo se začínat o hodinu dříve než v předchozích dnech. Tuto změnu ale z české výpravy nikdo nezaregistroval. "Vždy se začínalo od dvou hodin, s Lukášem jsme byli domluveni, že přijde v půl druhé. On ale dorazil dříve a řekl mi, že bude v hale," zavzpomínal Lacina.

"Když jsem zjistil, že semifinále je dříve, začal jsem Lukáše shánět. On ale někam odešel a telefon si vypnul. Všude jsme ho hledali. Když se objevil, oddychl jsem si. Jenže co se nestalo, v  tu chvíli vyhlásili kontumačním vítězem Lukášova soupeře Tobiase Mola z Nizozemí. Lukáš vystartoval a zaběhl za předsedou rozhodčích. Ten naštěstí vše odvolal. Lukáš se převlékl a Nizozemce porazil," líčil krušné chvíle Lacina. "Byly to nervy," potvrdil trenérova slova Krpálek.

Snem je olympiáda v Londýně

A Lukášova cesta světovým šampionátem měla nakonec zlatou tečku, když pak ve finále zvítězil nad Polákem Tomaszem Domanským. "Obhájit titul bylo mnohem těžší. Cítil jsem, jak se na mě všichni chtějí vytáhnout a porazit mě," přiznal Krpálek. "Teď ten úspěch s kamarády oslavím. Přijeli mě do Paříže podpořit a jim za to chci moc poděkovat," řekl člen USK Praha.

Poté se rodák z Jihlavy vydá za domů, kde už měsíc a půl nebyl. "Už se na všechny doma moc těším." A pak zase začne trénovat. V příštím roce přejde k seniorům. A i když  letos v červnu už jeden závod Světového poháru mezi muži vyhrál, ví, na čem ještě musí zapracovat. "Musím vylepšit techniku. A i silově na tom ještě nejsem tak dobře jako oni. Je přede mnou hodně práce."

Když se mu ale vše brzy podaří vypilovat, má velikou šanci kvalifikovat se na olympijské hry v Londýně 2012. A to je Lukášovým velkým přáním. "Jedna úspěšná etapa končí, nikoho teď nebude zajímat, co všechno jsem v juniorech vyhrál. Začínám od nuly a mým snem je olympiáda. Budu objíždět turnaje, abych nasbíral co nejvíce bodů do světového žebříčku. Do Londýna se jich totiž podívá prvních dvaadvacet a já jsem v současnosti třiadvacátý...," uzavřel Krpálek.

Reklama

Související témata: