Hlavní obsah

Bláha doběhl Newyorský maratón a šel na hokej

NEW YORK

Vytrvalec Jan Bláha, který se v neděli poprvé zúčastnil Newyorského maratonu, se hned po doběhu do cíle v Central Parku vydal na hokej. Lístek na zápas New Yorku Rangers proti Bostonu získal několikanásobný mistr republiky od krajana a útočníka "Jezdců" Aleše Kotalíka. Cesta na utkání NHL se ale neobešla bez problémů: největším nepřítelem maratonského běžce po závodu jsou totiž schody a o ty není v newyorském metru nouze.

Článek

"Sejít do metra, to byl problém. Musel jsem se držet zábradlí. Zpátky už jsem šel radši pěšky," řekl Bláha. Zápas NHL viděl poprvé a potěšilo ho, že Rangers vyhráli i díky asistenci Václava Prospala.

Bláha dokončil Newyorský maraton na 188. místě mezi muži a na 199. místě celkem v čase 2:43:25. ČTK už před startem řekl, že svou účast považuje hlavně za "výlet". Nadchla ho především atmosféra, kterou vytvořily statisíce diváků kolem trati. Líbil se mu také začátek závodu, kdy se běželo po obřím Verrazanově mostě, který spojuje Staten Island a Brooklyn.

Závod s ním běžel i jeho švagr a český zástupce u Světové banky Pavel Frelich. Newyorského maratonu se zúčastnil podruhé, poprvé si jej zaběhl v roce 2006. Příští rok by si rád zaběhl Bostonský maraton. Bláhu již naopak nyní další zámořské maratony nelákají a rád by se zúčastnil spíše maratonu v Paříži nebo v Londýně. Chystá se také na maratonský běh v Praze, aby získal již desátou medaili za účast v tomto závodu.

Newyorský maraton letos překvapivě vyhrál Američan Meb Keflezighi. Stříbrný medailista z olympijských her v Aténách se tak postaral o první americký triumf ve slavném závodu od roku 1982. Mezi ženami triumfovala Etiopanka Derarte Tuluová. Dvojnásobná obhájkyně Paula Radcliffeová doběhla čtvrtá.

Čtyřiatřicetiletý Keflezighi, narozený v africké Eritrei, potvrdil roli jednoho z nejlepších amerických vytrvalců. Zaběhl čas 2:09:15 a o 41 vteřin porazil favorizovaného Keňana Roberta Cheruiyota. Třetí doběhl Maročan Džavád Gharíb.

Reklama